Tyresta nationalpark är en av Stockholmsområdets två nationalparker (Ängsö i Stockholms skärgård är den andra), och Tyresta är verkligen en nationalpark som är rolig att besöka tillsammans med barnen. Det finns flera lagom långa stigar och vandringar att göra som passar även små ben, och naturen är fantastisk här.
Jag kan börja med att konstatera att våra nästan tre veckor i fjällen hade gett mersmak efter naturupplevelser hos både oss och barnen. Vi hade bara varit hemma några dagar efter semestern sommaren 2019, när Love som svar på frågan om vad han ville göra imorgon sa ”åka till den där fina skogen med hinderbanan, där vi fick diplom”! Vi förstod direkt vilket ställe han menade. En halvtimme söder om innerstan, i Haninge och Tyresö, ligger fina Tyresta nationalpark. Vi var där med barnen första gången förra sommaren, när Love var fyra år och Valter två, och stortrivdes allihop.
Det absolut bästa receptet på en lyckad ledig dag för vår familj är att packa ryggsäckarna med lunch, mellanmålsmackor, kaffe och en god efterrätt (typ kakor) att motivera med, och sen styra bilen mot någon form av naturområde och stanna där hela dagen. Stället vi åker till får gärna innehålla en enklare typ av rolighet för barnen – det kan vara en snitslad Mullestig, ett spännande mål på en vandring, eller som på en av stigarna i Tyresta – en hinderbana i skogen.
Barnvänliga stigar i Tyresta nationalpark
I Tyresta finns ett helt gäng barnvänliga vandringar att göra – vissa har roliga inslag längs stigen, andra går genom spännande trollskog. Här kommer några av våra favoriter!
Tjäderstigen
Leden som Love pratade om heter Tjäderstigen och är 1,3 kilometer lång. Innan du börjar plockar du med dig frågeformulär och penna, som finns både vid startpunkten och i Naturum som du passerar när du går från parkeringen eller busshållplatsen. Sedan är det bara att sätta igång att följa ledmarkeringarna.
Det finns elva stationer längs Tjäderstigen, och vandringen tar oss genom en fantastiskt fin urskog. På vissa ställen handlar det om att leta efter något, på andra ställen gäller det att klättra upp, nedför eller över olika saker. Det är ingen avancerad bana med utmanande hinder, utan snarare en naturupplevelse i all sin enkelhet med lite extra roliga inslag för barnen. På varje station ska du hitta en bokstav, med hjälp av vilka du sedan får ihop det hemliga lösenordet. Har du lyckats, ja, då blir det diplom i Naturum när ni är klara!
När vi efter vår vandring hade letat upp alla bokstäver och gått färdigt Tjäderstigen tog vi lunchpaus i Tyresta by som jag tror är något av ett epicentrum för nationalparken. Här finns ett café för den som inte orkar ta med sig eget fika, fräscha toaletter, grillplats (med ved, åtminstone innan Corona) och massor av bord att äta medhavd matsäck vid.
Efter Tjäderstigen och lunchen blev det besök i Naturum, nationalparkernas hus för att hämta ut diplomet. Vi tog oss också en titt på utställningen som i montrar och luckor visar fotografier och modeller av Sveriges samtliga 30 nationalparker. Barnen älskar att öppna alla de där luckorna och titta på bilder av vilda djur, medan jag passar på att drömma mig bort till platser som Stenshuvud, Abisko och Kosterhavet och fundera över vilken nationalpark vi ska besöka härnäst. Extra kul var det att hitta bilder av Njupeskär och Fulufjällets nationalpark som vi besökte under vår semester i Sälen tidigare i somras.
När killarna fått sina diplom fick vi också möjlighet att välja ett bildspel att se inne i filmvisningsrummet, och det blev en skön vilostund för samtliga medan vi tittade på bilder från elva av Sveriges nationalparker och laddade inför dagens nästa etapp – Urskogsstigen.
Urskogsstigen i Tyresta
Efter att ha laddat med kaffe och lite mellanmål knatade vi vidare mot Urskogsstigen som fick bli eftermiddagens aktivitet. Det är en led på 2,5 kilometer genom samma fina typ av urskog som Tjäderstigen, med åtta utplacerade informationsskyltar längs spåret som berättar mer om Tyrestas urskog och naturen en passerar genom.
Det är inte som att barnen alltid är 100% intresserade när vi läser upp den här typen av information, men bara att det händer något längs vägen är ett perfekt sätt för att få barnen att komma framåt. Valter fick t ex nya russin vid varje skylt, medan Love hade som huvuduppgift att hitta vägen till nästa. Urskogsstigen innehåller också roliga inslag som spänger att springa på och döda/nedfallna träd att klättra i, och som bonus på sommaren finns det massor av blåbär att plocka längs hela stigen. Hittade även en (1) kantarell, så misstänker att även svampbeståndet i krokarna kan vara gott lite senare på hösten.
Det finns många fler leder i Tyresta nationalpark som jag väldigt gärna vill ta itu med, både med och utan barn, men efter Urskogsstigen kände vi att det var läge att runda av och bege oss hem till Solna igen, riktigt nöjda med att ha fått oss en grym naturupplevelse så nära hemmaplan.
Allemansråttans stig
Under vårt senaste besök i Tyresta Nationalpark under våren 2020 blev det också en tur på Allemansråttans stig, som komplement till Tjäderstigen. Det är en mysig liten stig som börjar precis bakom Naturum, och den är framtagen tillsammans med Håll Sverige Rent. Stigen är ungefär en halv kilometer lång, och längs vägen finns fem olika stationer där barnen får olika små uppdrag kopplade till att hålla naturen ren och värna om den. Den kanske inte så väldigt spännande för de äldre barnen, men för Love och Valter (6 och 4 år vid besöket) passade den fint. Den känns även som en toppenbra vandring att börja med för de allra minsta barnen när de kommit igång med att gå.
Och det är en bra sammafattning av Tyresta nationalpark i stort – det finns verkligen stigar, leder och vandringar som passar precis alla här!
Snabbfakta, Tyresta nationalpark med barn
Vad: Nationalpark innehållande urskog, sjöar och fina vandringsleder varav flera är perfekta för att vandra med barn.
Hitta hit: Tyresta nationalpark kan nås på lite olika sätt, men har du siktet inställt på Tjäderstigen och Urskogsstigen parkerar du (gratis) i anslutning till Naturum och Tyresta by. Det går även att åka buss hit.
För vem: Den som gillar skog och natur, med eller utan barn.
Pris: Gratis.
Matmöjligheter: Café finns i Tyresta by, kolla aktuella öppettider när du planerar ditt besök. Bäst tycker vi det är att ha med egen matsäck, den äter du med fördel också utanför byggnaderna i Tyresta by där det finns grillplats med ved, bord, tillgång till dricksvatten samt toaletter.
Övrigt: Sele/bärstol behövs till de yngsta på många av lederna. Det går inte att ta med barnvagn på vare sig Tjäderstigen, Urskogsstigen eller Allemansråttans stig. Däremot finns en fin barnvagnsslinga på 5 km som utgår från parkeringen, så det går absolut att uppleva Tyresta även med barnvagn.
Mer info: Om Tjäderstigen och Urskogsstigen på Tyresta nationalparks webbplats.
Här ligger Tyresta nationalpark:
Du kanske också vill läsa:
1. Vandra med barn – våra bästa tips
2. Stockholm med barn – tips på skogar och naturreservat
3. Lida Friluftsgård – vandring och äventyr för barn nära Stockholm
Lämna ett svar