Om vandring, friluftsliv och att resa med barn.

Kategori: Stockholm

Stockholm med barn

Resor och upplevelser behöver verkligen inte vara vare sig långa eller ligga långt bort. Några av våra bästa upplevelser och vandringar med barnen har vi fått till på vår egen hemmaplan, och i den här kategorin hittar du flera Stockholmsrelaterade tips, perfekta för dig som är sugen på att uppleva naturen runt Stockholm med barn!

För att inte göra någon besviken vill jag redan från början nämna att vi inte är några frekventa besökare av ställen som Junibacken, Gröna Lund och Skansen, det vill säga ställen med inträde och massor av folk, så letar du efter info om dessa ställen får du leta vidare. :) Våra inlägg är mer relaterade till naturupplevelser och utflykter till naturreservat och liknande, så är det sådant du söker så har du kommit alldeles rätt.

Tydligen finns det mer än 300 naturreservat i Stockholms län, så vi har en hel del att göra under åren som kommer.

4 tips på utflykter runt Stockholm med barn:


Cykla med barn i Stockholm – tips på fina utflykter

Det här inlägget är ett samarbete med Bikester.se.

Att ibland ta med sig cyklar är ett roligt sätt att få med barnen ut i naturen – inte minst när de är ganska små. Cyklarna gör att ni tillsammans kan tillryggalägga längre sträckor, även om de vuxna går till fots, men det är inte alltid lätt att komma på vart en ska åka för att cykla med barnen, i alla fall inte när en bor i en större stad. Därför har vi satt ihop en lista med tips på fina områden i Stockholm där det funkar fint att låta små barn cykla fritt.

När barnen var riktigt små upplevde vi att det var ganska enkelt att ta med dem på vandringar. Vi tog hjälp av bärstolar, sele, sjal eller ibland, när underlaget tillät, vagn. Nu är de istället så pass stora att de kan vandra längre sträckor, uppåt milen om de har en bra dag, MEN det fanns några år emellan när det var svårt att ta sig längre än max en kilometer från bilen. Och ofta är det ju gott så. Att komma ut i naturen behöver verkligen inte alls handla om att ta sig långt och vara ute länge, poängen är ju att komma just ut, tillsammans.

Men ibland kunde ändå vi vuxna känna att vi ville röra på oss mer, och kanske även få se något annat än naturen just bortanför parkeringsplatsen. Och då finns det ju faktiskt ett enkelt litet hack att ta till, och det stavas cyklar. Redan från när barnen började köra springcykel har vi nyttjat detta och fått till riktigt fina rundor, det gäller bara att ha lite koll på hur länge ens barn orkar så att en inte hamnar i en situation där en bärandes måste frakta hem både cykel och barn från längst bort på rundan. (I de fallen kan en stödpinne vara oerhört värdefull kan meddelas av erfarenhet.)

Det jag pratar om är alltså inte primärt vanliga cykelturer i närområdet hemma, även om sådana förstås också kan vara mysiga. Det blir heller inte en lista över några av de mer eller mindre avancerade mtb-spår som nu poppar upp överallt, och som vi längtar efter att ta oss an nu när barnen är större, utan här följer helt enkelt tre områden runt Stockholm med fina omgivningar där det fungerar bra att låta små barn cykla fritt, medan de vuxna går till fots.

Tips #1: Bögs gård och naturreservaten på Järvafältet

Vår absoluta favorit. Här hittar du närmast oändligt med grusvägar i lagom kuperad terräng (läs: utan för många jobbiga backar som kör slut på barnens energi för tidigt) och flera fina grill- och rastplatser. Vi brukar parkera bilen vid Bögs gård i Sollentuna och sen ta oss åt det håll som barnen känner för. Borta vid Väsby gård brukar det vara populärt att stanna och titta på fina highland cattle i hagarna, och här vid Sollentuna naturskola finns också ett Naturkafé som är öppet på helgerna. Området är helt bilfritt, men består ändå av ordentliga breda vägar som går fint att cykla på även för de vingliga yngre familjemedlemmarna. Ett exempel på fin runda är att ta sig förbi ovan nämnda gårdar och sen svänga av ner längs Säbysjön, för att därefter vika tillbaka på lite mindre (men fortfarande cykelvänliga) skogsvägar och komma tillbaka upp till Väsby gård igen. Otroligt fint!

Tips #2: Ulriksdals slott, med avstickare mot Tegelhagsskogens naturreservat

I området runt Ulriksdals slott har våra barn tillryggalagt en hel del kilometer. Här brukar vi först kolla in intressanta statyer och fontäner i slottsparken, innan vi tar oss vidare ner mot Edsvikens vatten och hänger på barnen när de rullar vidare norrut – ibland hela vägen till Tegelhagsskogens naturreservat i Sollentuna. På vissa delar av sträckan kan bli lite trångt, inte minst på soliga dagar, så då gäller det att ha lite extra koll på barnen så att de inte kör på någon eller krockar. Tegelhagsskogen är för övrigt värd en utflykt i sig, med flera mysiga grillplatser och strandpromenaden som fortsätter hela vägen upp till Sollentuna båtklubb.

Tips #3: Norra Djurgården och området runt Stora skuggan

Också här finns fina små vägar att ta sig runt på för nyblivna cyklister, och färden går genom landskap som bjuder på såväl 4h-gård med flertalet djur som små kullar, sjöar och andra intressanta vattendrag att pausa vid. Här ställer vi oftast bilen nedanför Lappkärrsberget och utgår därifrån. Dock ska nämnas att det på vissa ställen är tillåtet med biltrafik, så ett öga på vart barnen tar vägen är bra här.   

Några tips vid cykelutflykter med barn

  • Välj lugna, bilfria områden där du kan låta barnen få ta ut svängarna lite – att få cykla fritt och kanske testa lite hastighet i en backe utan att så mycket kan hända ger i alla fall våra barn energi.
  • En springcykel kan också vara riktigt bra för att ta sig lite längre sträckor än till fots, börja gärna tidigt och utöka längden på turerna efterhand när du vet ungefär vad barnet orkar.
  • En stödpinne eller ett hjälphantag (de som fästes i barnets cykel och kan användas för att hjälpa till med balansen) är guld värt på längre turer när orken i benen tar slut.
  • Ta på springvänliga skor och packa inte för tung ryggsäck – får barnen upp farten är det skönt att inte ha tyngsta vandringsskängorna på fötterna och en massa ved i packningen, även här talar vi av erfarenhet.
  • Hos Bikester.se hittar du ett stort utbud av både springcyklar och barncyklar.

Paradiset naturreservat – vandring på Tornbergsslingan

Paradiset naturreservat ligger i Huddinge söder om Stockholm, och jag har länge varit sugen på att åka dit tillsammans med barnen. Idag, på självaste kanelbullens dag, var det äntligen dags, och vi fick en fin höstdag tillsammans i Paradiset där vi gav oss i kast med den fina Tornbergsslingan.

Paradisets naturreservat, Huddinge.

När vi vaknade imorse smattrade regnet mot fönstret, men bestämde oss ändå för att fullfölja vår plan att spendera söndagen i skogen. De senaste helgerna har varit fullspäckade med fotbollsträningar, Mulleträffar och ledarutbildning med Friluftsfrämjandet, och det var därför riktigt länge sen vi hade en heldag ”ledigt” tillsammans hela familjen. Vi funderade på om vi skulle damma av någon av våra favoriter och åka till Lida eller Tyresta Nationalpark, men alla var sugna på något nytt.

Paradiset naturreservat har jag fått en hel del tips om, från flera oberoende håll, och det var därför ett enkelt beslut att istället styra mot Hanvedens skogsområde i Huddinge/Haninge där Paradiset och flera andra naturreservat ligger. Vi packade ner lunch, stormkök och för dagen obligatoriska kanelbullar från lokala bageriet, och gav oss iväg direkt efter frukost.

Raststugan och torpet Paradiset
Torpet Paradiset.

Vandringsleder i Paradiset

Det lilla torpet som också heter Paradiset är en bra startpunkt för vandring i området. Det finns flera fina vandringsleder att välja på, bland börjar/slutar Sörmlandsledens etapp 5 och 6 här. Vi hade dock siktet inställt på ett utsiktstorn som finns beläget inne i skogen, nära Stockholms högsta punkt på 111 meter över havet, och valde därför att gå den tur som heter Tornbergsslingan.

Tornbergsslingan går genom riktigt fin skog och över berghällar, och är markerad med grönvita fyrkanter. Strängt taget går den inte i Paradiset utan i Tornbergets naturreservat, men det kan ju verkligen göra sak samma. Efter någon kilometer delar sig stigen, och det går att gå turen både med- och motsols. Vi valde att ta till höger och därmed tillryggalägga den längre sträckan (ca 3,5 kilometer) fram till utkikstornet först, mest för att vi vet att orken kan avta på hemvägen om det är för lång väg kvar efter huvudattraktionen. Totalt är Tornbergsslingan 6 kilometer, och när vi var framme vid tornet hade vi alltså ungefär 2,5 kilometer kvar att avverka.

Det visade sig dock gå hur bra som helst. Killarna var riktigt pigga idag och det märktes att de precis som vi längtat efter en ordentlig tur i skogen. Det fanns dessutom otroliga mängder blåbär kvar i ätbart skick längs vägen, så tillgången på snacks var obegränsad. Och vilken superfin skog vi hade runt oss! Något jag brukar störa mig på i skogarna runt Stockholm är att trafiken nästan alltid hörs, men här var det enbart vinden som susade i träden. Otroligt rofyllt. Vi mötte dessutom bara en handfull sällskap på de fyra timmar vi var ute, varav nästan alla vid utkikstornet, så lugnet var verkligen totalt.

Tornbergets utkikstorn – höjdpunkten på Tornbergsslingan

Efter någon timmes vandring var vi framme vid Tornbergets utkikstorn. Tornet ligger alltså i direkt anslutning till Stockholms högsta punkt, och 360-vyn som mötte oss när vi klättrat upp för alla trappstegen var helt fantastisk. Nu var det en disig dag, men det gick ändå att urskilja flera av de landmärken som finns utmarkerade uppe i tornet och vi blev kvar en lång stund och kikade på utsikten. Skogen breder verkligen ut sig åt alla håll, och det kändes nästan overkligt att tänka sig att Sveriges huvudstad ligger bara 30 minuters körning därifrån.

Nedanför utkikstornet fanns ett par bord utställda, och vi passade på att laga vår lunch och ta rast en stund innan vi påbörjade vandringen tillbaka. Lite längre fram blev det stopp för kaffe, kanelbullar och lek, och alla fyra var riktigt nöjda med turen. Det var en fin vandring att göra tillsammans med barnen, med många roliga broar och spänger att springa och hoppa på, och stundtals riktig trollskog runtomkring. Rekommenderas varmt!

Det finns som sagt andra intressanta leder i området också, så det kommer absolut bli fler besök i Paradisets naturreservat för oss framöver. Bland annat såg vi en stig vid namn ”Sameslingan”, 5 km lång, som passerar invid två olika sjöar och har flera grillplatser längs vägen – sådant är alltid uppskattat, så den ser vi till att sikta vi in oss på nästa gång vi åker till Paradiset.

Snabbfakta Paradiset naturreservat

Vad: Paradiset naturreservat ligger i skogsområdet Hanveden i Huddinge, och här finns flera fina leder att vandra. Området har fått sitt namn från torpet Paradiset som ligger precis där flera av vandringslederna börjar.

Hitta hit & parkera: Från centrala Stockholm tar det ca 30 minuter att köra till Paradiset. Det går att parkera på olika ställen, men en bra utgångspunkt är att ställa bilen (gratis) vid ovan nämnda torp som numera är raststuga och håller öppet för försäljning av t ex kaffe på söndagar.

För vem: Här finns fina vandringsleder som passar många, både med och utan barn. Det går inte att köra barnvagn så ta med sele eller bärstol till de yngsta.

Övrigt: Utedass och möjlighet att fylla på dricksvatten finns i anslutning till raststugan, där det också finns kartor att hämta (finns även utanför i anslutning till informationstavlor om naturreservatet).

Mer info om Paradiset: Finns hos Naturkartan, Länsstyrelsen och hos föreningen Paradiset-Hanvedens vänner. Den sistnämnda webbplatsen är inte direkt mobilanpassad och har ett gäng år på nacken, men där finns detaljerad information om de olika lederna vilket vi tyckte var väldigt användbart.

Här ligger Paradiset naturreservat

Ängsjö friluftsgård – fin dagsutflykt i norra Stockholm

I Järfälla, strax utanför Stäket norr om Stockholm, ligger fina Ängsjö friluftsgård och friluftsområde. Vi hittade hit av en slump för några år sedan, och har sedan dess gjort flera besök i Ängsjö tillsammans med barnen. Här finns flera fina lekparker, café, motionsspår och en rolig liten äventyrsstig som ligger lite dold i skogen.

Att vi åkte till just Ängsjö friluftsgård första gången berodde på att vi några helger tidigare hade gått Tjäderstigen ute i Tyresta nationalpark, vilket barnen älskade, och jag därför var på jakt efter fler roliga natur- och äventyrsstigar för barn i Stockholmsområdet. Jag googlade järnet och hittade en blogg som skrev om just Ängsjö, så vi packade bilen och begav oss dit.

Lekplatser och trollstig

Vi trivdes bra redan från första stund. Kidsen begav sig genast iväg mot lekplatsen som en ser redan från parkeringen, och efter att vi spenderat en stund där tog vi oss an den söta lilla trollstigen som går över de små broarna över bäcken precis bakom. Den är kanske 100-150 meter lång, och kantas av små troll i träd och bland rötterna, och för Love och Valter, som var 2 respektive 4 år första gången vi åkte hit, var den mycket intressant. När vi var vid Ängsjö senast, i augusti 2020, hade området kompletterats med ytterligare en lekplats/klätterställning som passade perfekt även nu när barnen är lite större.

Inne i skogen finns sedan ytterligare roliga attraktioner för barn i form av tipi-tält i trä med tillhörande totempåle samt ett fort att klättra runt i och åka rutschkana ned från. Första gångerna vi var här fanns också en linbana som roade hela familjen, men den har monterats ner och finns inte kvar längre — däremot har den nya lekparken kompletterats med en ny fin linbana som är nääästan lika rolig som den gamla, Ängsjö-expressen.

Nya lekparken på Ängsjö friluftsgård.

I närheten av lekparkerna finns också bord och flera grillar utställda, samt en raststuga att äta picknick i under regniga dagar.

Bad, bryggor och paddling vid Ängsjö

Fortsätter du in i skogen efter de båda lekplatserna kommer du snart ner till Mälaren. Här finns både brygga och sandstränder, och vid ena stranden finns också handikappramp. Botten är mjuk, fin och sandig och det finns en flotte att simma ut till. Jag misstänker att badplatserna vid Ängsjö är ytterst populära under lediga veckor sommartid. Vi har bara varit här lite off season samt höst och vår, och därmed undvikit stora folksamlingar.

Det finns också möjlighet att hyra kanoter vid Ängsjö Friluftsgård, något du gör genom att kontakta Lake Life Stockholm som nya caféet heter. Vi förbokade det en gång men fick avstå när vi kom ut då det blåste för hårt den helgen. Nästa gång blir det revansch!

Äventyrsstigen på Ängsjö

Något jag tror en del missar på Ängsjö friluftsgård är att gå den lilla äventyrsstig som finns i skogen bortanför pulkabacken. Den är nämligen inte helt lätt att upptäcka, och jag misstänker att den är etablerad för ett antal år sedan och inte underhålls längre, för den börjar bli sliten och vissa hinder har plockats bort. Våra killar gillar den ändå, och du hittar starten genom att följa vägen förbi backen och in i skogen vid vindskyddet som finns där. Det är en lagom lång liten stig som leder genom fin skog och innehåller några olika stationer med hängbro, rutschkanor, rep att klättra på och tunnel att krypa i. Stigen leder också till det som enligt Love är höjdpunkten med Ängsjö friluftsområde – ett flyttblock/berg i skogen med naturliga sprickor och grottor att smyga omkring i. Ofantligt uppskattat!

Gröna ytor och motionsspår på Ängsjö

Förutom ovan nämnda aktiviteter som är mycket bra på att locka åtminstone våra barn ut till Ängsjö Friluftsgård, finns också gott om gräsytor för att spela fotboll, flyga drake, spela kubb eller ha picknick. Det vi gillar extra mycket med Ängsjö är att det går att blanda aktiviteterna och variera vandring med lek vilket gör att vi ofta blir kvar hela dagen.

Vid ett tillfälle tog vi också en runda på 2,5 kilometersspåret som går genom fin skog med både blåbär och svamp längs vägen. Det var när Valter fortfarande satt i vagn, och den funkade fint att rulla runt hela varvet. Vår matsäck den gången åt vi inne bland tallarna ungefär halvvägs med lång lekpaus, ett perfekt sätt att dela upp rundan så att även små barn orkar lite längre sträckor.

Valter, 2 år, har lunchpaus i Ängsjöskogen.

Sedan vi var på Ängsjö första gången har en del hänt. Man har byggt en ny motionscentral, cafét har flyttat in där och bytt ägare och några söta små övernattningsstugor har försvunnit. Min känsla är att området är lite mer kommersialiserat nu, och att det småskaliga och hemtrevliga har gått lite förlorat, men det kanske bara är ett drag av nostalgi. 🙂 Vi tycker fortfarande om att besöka Ängsjö och kommer absolut att åka dit fler gånger även framöver. Det nya cafét är också trevligt och säljer förutom fika också vandringsböcker och kartor, och hyr som sagt också ut kajaker och kanoter.

Snabbfakta, Ängsjö Friluftsgård

Vad: Friluftsområde i Järfälla norr om Stockholm.

Hitta hit & parkera: Ca 35 minuters resväg med bil från centrala Stockholm, stor gratisparkering finns. Det går också att åka buss från t ex Kallhälls pendeltågsstation.

För vem: För den som vill spendera tid i mysigt friluftsområde vid vattnet med möjlighet till bad, motionsspår, utegym, lekplatser och små äventyr för barnen.

Matmöjligheter: Det finns gott om grillplatser i området runt Ängsjö Friluftsgård, både nere vid vattnet, i anslutning till lekparkerna och i skogen, dock ingen ved så ta med egen. Dricksvatten går att fylla på i motionscentralen.

Övrigt: Det går att hyra små hus/stugor för t ex barnkalas och andra aktiviteter vilket ser väldigt mysigt ut. Toaletter finns nära lekplatserna, i nedervåningen på motionscentralen.

Mer info: På Järfälla kommuns webbplats kan du hitta mer information om Ängsjö Friluftsgård.

Här ligger Ängsjö Friluftsgård:

Du kanske också vill läsa:
1. Tyresta nationalpark – favoritutflykt i Stockholm med barn
2. Lida Friluftsgård – barnvänlig vandring och äventyr nära Stockholm
3. Vandra med barn − våra bästa tips

Lida Friluftsgård – vandring och äventyr söder om Stockholm

En plats vi gärna återkommer till när vi är lediga och vill spendera en heldag utomhus med barnen är fina Lida Friluftsgård i Tullinge, söder om Stockholm. Första gången vi åkte hit var barnen två respektive fyra år gamla, och området passade lika bra på den tiden som nu när de är fyra och sex år. Om du inte varit på Lida rekommenderas varmt ett besök!

Det första obligatoriska stoppet för barnen när vi kommer fram till Lida Friluftsgård är alltid att klättra på repet över den lilla bäcken som avgränsar parkeringen från området. Sommartid är bäcken mer eller mindre torrlagd, men på vintern och våren finns det alltså möjlighet att blöta ner fötter och skor redan inom fem minuter efter ankomst.

Oftast går det dock bra, och nästa stopp brukar vara den lilla hinderbanan/lekplatsen med balansövningar som finns på den stora gräsytan nedanför Lida värdshus. Dessa två aktiviteter passar perfekt för att kicka igång eventuellt sömniga barnben efter bilfärden ut till Lida, och därefter brukar vi sätta fart mot vandring i skogen.

Utsikt från skidbacken vid Lida friluftsgård.

Mullestigarna på Lida Friluftsgård

Den som är bekant med Skogsmulle kanske känner till att han föddes på Lida Friluftsgård någon gång på 50-talet. Här finns flera mysiga stigar varav flera har anknytning till Skogsmulle och hans vänner. Inne på värdshuset kan du köpa häften med text till de korta vandringarna, och även om det egentligen inte är särskilt avancerat så tycker i alla fall våra barn att skogsturen blir så mycket roligare när de får små uppdrag längs vägen. Det kan vara allt från att leta efter Mulles stövlar i träden till att räkna barr eller bära med så många kottar som möjligt till nästa station. Love, sex år, är väl egentligen i äldsta laget för texterna i häftena, men han älskar att höra oss läsa dem och genomför alltid det som efterfrågas med imponerande engagemang. Sedan jag blev ledare i Friluftsfrämjandet har intresset för Mulle och hans vänner blommat upp på nytt hos barnen, så nu måste det snart bli en ny tur till Lida.

Allra bäst gillar vi Mullekompisen Fjällfinas stig, som leder in i skogen och upp på berget på andra sidan av Lidas parkering. Här finns flera fina ställen för lunch- eller fikapaus, inte minst en gedigen grillplats med utsikt över sjön. Sist jag var med barnen på Lida spenderade vi säkert ett par timmar längs fjällstigen (som inte är mer än max en kilometer) med att klättra i träd och berg samt äta vår matsäck. Populär hos våra barn är även Laxestigen som leder längs med ovan nämnda bäck och avslutas nere vid sjön, liksom Novas rymdstig som leder upp till ett rymdskepp på toppen av skidbacken vid Lida.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 77E9BAF9-8AF5-4695-9FBE-64C46720AA0B-768x1024.jpeg
Love är redo för att vandra fjällstigen.
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är E4A2BB22-CEB7-43BE-AA06-5C4EA3029D6B-1024x1024.jpeg
Grillplats längs fjällstigen – bästa lunchstället!

Hitta vilse-stigen

Förutom Skogsmulle-stigarna finns också en Hitta Vilse-stig på Lida Friluftsgård, anordnad av Civilförsvarsförbundet. Den hittar du om du följer pilarna nära spårcentralen, ungefär där det grusbelagda Mullespåret för rullstol och/eller barnvagn börjar. Här behövs inget häfte, utan via skyltar följer du figuren Vilse ut i skogen, och får lära dig vad du ska göra om du kommer bort. Du får prova på att bygga koja och lägga ut markeringar som gör dig lättare att hitta. De här stigarna finns på olika ställen runtom i landet, och jag tycker de är toppen att använda som utgångspunkt för att prata med barnen om vad som kan hända om en går vilse, och hur en ska bete sig. Förhoppningsvis fastnar åtminstone något av det de lär sig och kan plockas fram om oturen skulle vara framme och någon kommer bort.

Annat kul att göra med barnen på Lida

Det roliga med Lida är att det finns så mycket att göra och titta på för barnen. Bara att klättra upp och (kanske framför allt) springa ner för skidbacken kan sysselsätta våra barn länge. Här och var i skogen och i anslutning till de olika stigarna finns små hus, vindskydd och installationer som är perfekta för att sätta igång fantasin. Nere vid sjön finns en fin sandstrand med bryggor som läggs i under sommaren, vilket gör att det går utmärkt att kombinera sin skogsutflykt med bad här när vädret är varmt.

Sandstranden på Lida.

Förutom att bara vara i naturen går det också att aktivera sig med friluftsgolf/minigolf och höghöjdsbanan Accropark, även om vi inte gjort någotdera ännu. Det går också att äta lunch, fika eller köpa glass på Lida Värdshus. Det går också att hyra kajaker vilket jag skulle vilja göra med barnen nästa gång vi åker dit. Dessutom är jag väldigt sugen på att gå Äventyrsstigen som tar dig runt sjön Getaren. Den är dock 9 km lång, så då gäller det att rusta barnen ordentligt, sikta på en heldag och räkna med att bära på axlar ibland.

Sammanfattningsvis – Lida Friluftsgård har mycket kvar att ge även när våra barn blir större. Hit återvänder vi gärna snart igen!

Love, 6 år, klättrar i träd på Lida Friluftsgård.
Trädklättring längs med fjällstigen på Lida.
Skylt till Hitta Vilse-stigen på Lida Friluftsgård.

Snabbfakta, Lida Friluftsgård

Vad: Lida friluftsgård och friluftsområde ligger i Tullinge/Botkyrka söder om Stockholm och bjuder på många roliga små äventyr för barn och fina strövområden för alla.

Hitta hit & parkera: Till Lida Friluftsgård är det ca 30-35 minuters resväg med bil via Huddingevägen från centrala Stockholm. Stor gratisparkering finns. Det går också att åka buss från pendeltågsstationen i Tullinge och komma lika nära.

För vem: Lida Friluftsgård passar den som vill vandra i skog och natur, med eller utan barn, och för familjer som vill ha en skogsupplevelse med lite extra features som motivation.

Matmöjligheter: Det finns massor av grillplatser i området, vissa med ved. Lida Värdshus serverar dagens lunch varje dag, och det går också att köpa fika, kaffe och glass.

Övrigt: För de små äventyrsvandringarna rekommenderas sele/bärstol till de yngsta. Det finns dock även flera spår och leder som passar den som kommer med barnvagn, bland annat Skogsmulles hjulspår som är en grusad väg i skogen. Toaletter finns vid värdshuset, liksom möjlighet att fylla på vatten.

Mer info: Finns på Lida Friluftsgårds webbplats, som för övrigt är ovanligt bra och informativ.

Här ligger Lida Friluftsgård

Du kanske också vill läsa:
1. Tyresta nationalpark – favoritutflykt i Stockholm med barn
2. Ängsjö friluftsgård – fin dagsutflykt i norra Stockholm
3. Vandra med barn − våra bästa tips

Tyresta nationalpark – favoritutflykt i Stockholm med barn

Tyresta nationalpark är en av Stockholmsområdets två nationalparker (Ängsö i Stockholms skärgård är den andra), och Tyresta är verkligen en nationalpark som är rolig att besöka tillsammans med barnen. Det finns flera lagom långa stigar och vandringar att göra som passar även små ben, och naturen är fantastisk här.

Jag kan börja med att konstatera att våra nästan tre veckor i fjällen hade gett mersmak efter naturupplevelser hos både oss och barnen. Vi hade bara varit hemma några dagar efter semestern sommaren 2019, när Love som svar på frågan om vad han ville göra imorgon sa ”åka till den där fina skogen med hinderbanan, där vi fick diplom”! Vi förstod direkt vilket ställe han menade. En halvtimme söder om innerstan, i Haninge och Tyresö, ligger fina Tyresta nationalpark. Vi var där med barnen första gången förra sommaren, när Love var fyra år och Valter två, och stortrivdes allihop.

Det absolut bästa receptet på en lyckad ledig dag för vår familj är att packa ryggsäckarna med lunch, mellanmålsmackor, kaffe och en god efterrätt (typ kakor) att motivera med, och sen styra bilen mot någon form av naturområde och stanna där hela dagen. Stället vi åker till får gärna innehålla en enklare typ av rolighet för barnen – det kan vara en snitslad Mullestig, ett spännande mål på en vandring, eller som på en av stigarna i Tyresta – en hinderbana i skogen.

Skylt till Tjäderstigen i Tyresta nationalpark.
Tydligt skyltat till Tjäderstigen, Tyresta nationalpark

Barnvänliga stigar i Tyresta nationalpark

I Tyresta finns ett helt gäng barnvänliga vandringar att göra – vissa har roliga inslag längs stigen, andra går genom spännande trollskog. Här kommer några av våra favoriter!

Tjäderstigen

Leden som Love pratade om heter Tjäderstigen och är 1,3 kilometer lång. Innan du börjar plockar du med dig frågeformulär och penna, som finns både vid startpunkten och i Naturum som du passerar när du går från parkeringen eller busshållplatsen. Sedan är det bara att sätta igång att följa ledmarkeringarna.

Det finns elva stationer längs Tjäderstigen, och vandringen tar oss genom en fantastiskt fin urskog. På vissa ställen handlar det om att leta efter något, på andra ställen gäller det att klättra upp, nedför eller över olika saker. Det är ingen avancerad bana med utmanande hinder, utan snarare en naturupplevelse i all sin enkelhet med lite extra roliga inslag för barnen. På varje station ska du hitta en bokstav, med hjälp av vilka du sedan får ihop det hemliga lösenordet. Har du lyckats, ja, då blir det diplom i Naturum när ni är klara!

När vi efter vår vandring hade letat upp alla bokstäver och gått färdigt Tjäderstigen tog vi lunchpaus i Tyresta by som jag tror är något av ett epicentrum för nationalparken. Här finns ett café för den som inte orkar ta med sig eget fika, fräscha toaletter, grillplats (med ved, åtminstone innan Corona) och massor av bord att äta medhavd matsäck vid.

Klättra över (torrlagda) bäckar på ett ställe …
… och upp för bergväggar på ett annat.
Spänger och hängbro längs Tjäderstigen i Tyresta nationalpark.
Spänger och hängbro längs Tjäderstigen i Tyresta nationalpark.
Byggnader i Tyresta by, Tyresta Nationalpark.
Hus i Tyresta by.

Efter Tjäderstigen och lunchen blev det besök i Naturum, nationalparkernas hus för att hämta ut diplomet. Vi tog oss också en titt på utställningen som i montrar och luckor visar fotografier och modeller av Sveriges samtliga 30 nationalparker. Barnen älskar att öppna alla de där luckorna och titta på bilder av vilda djur, medan jag passar på att drömma mig bort till platser som Stenshuvud, Abisko och Kosterhavet och fundera över vilken nationalpark vi ska besöka härnäst. Extra kul var det att hitta bilder av Njupeskär och Fulufjällets nationalpark som vi besökte under vår semester i Sälen tidigare i somras.

När killarna fått sina diplom fick vi också möjlighet att välja ett bildspel att se inne i filmvisningsrummet, och det blev en skön vilostund för samtliga medan vi tittade på bilder från elva av Sveriges nationalparker och laddade inför dagens nästa etapp – Urskogsstigen.

Skylt som beskriver Urskogsstigen i Tyresta Nationalpark.
2,5 kilometer urskog coming up!

Urskogsstigen i Tyresta

Efter att ha laddat med kaffe och lite mellanmål knatade vi vidare mot Urskogsstigen som fick bli eftermiddagens aktivitet. Det är en led på 2,5 kilometer genom samma fina typ av urskog som Tjäderstigen, med åtta utplacerade informationsskyltar längs spåret som berättar mer om Tyrestas urskog och naturen en passerar genom.

Det är inte som att barnen alltid är 100% intresserade när vi läser upp den här typen av information, men bara att det händer något längs vägen är ett perfekt sätt för att få barnen att komma framåt. Valter fick t ex nya russin vid varje skylt, medan Love hade som huvuduppgift att hitta vägen till nästa. Urskogsstigen innehåller också roliga inslag som spänger att springa på och döda/nedfallna träd att klättra i, och som bonus på sommaren finns det massor av blåbär att plocka längs hela stigen. Hittade även en (1) kantarell, så misstänker att även svampbeståndet i krokarna kan vara gott lite senare på hösten.

Det finns många fler leder i Tyresta nationalpark som jag väldigt gärna vill ta itu med, både med och utan barn, men efter Urskogsstigen kände vi att det var läge att runda av och bege oss hem till Solna igen, riktigt nöjda med att ha fått oss en grym naturupplevelse så nära hemmaplan.

Allemansråttans stig

Under vårt senaste besök i Tyresta Nationalpark under våren 2020 blev det också en tur på Allemansråttans stig, som komplement till Tjäderstigen. Det är en mysig liten stig som börjar precis bakom Naturum, och den är framtagen tillsammans med Håll Sverige Rent. Stigen är ungefär en halv kilometer lång, och längs vägen finns fem olika stationer där barnen får olika små uppdrag kopplade till att hålla naturen ren och värna om den. Den kanske inte så väldigt spännande för de äldre barnen, men för Love och Valter (6 och 4 år vid besöket) passade den fint. Den känns även som en toppenbra vandring att börja med för de allra minsta barnen när de kommit igång med att gå.

Och det är en bra sammafattning av Tyresta nationalpark i stort – det finns verkligen stigar, leder och vandringar som passar precis alla här!

Snabbfakta, Tyresta nationalpark med barn

Vad: Nationalpark innehållande urskog, sjöar och fina vandringsleder varav flera är perfekta för att vandra med barn.

Hitta hit: Tyresta nationalpark kan nås på lite olika sätt, men har du siktet inställt på Tjäderstigen och Urskogsstigen parkerar du (gratis) i anslutning till Naturum och Tyresta by. Det går även att åka buss hit.

För vem: Den som gillar skog och natur, med eller utan barn.

Pris: Gratis.

Matmöjligheter: Café finns i Tyresta by, kolla aktuella öppettider när du planerar ditt besök. Bäst tycker vi det är att ha med egen matsäck, den äter du med fördel också utanför byggnaderna i Tyresta by där det finns grillplats med ved, bord, tillgång till dricksvatten samt toaletter.

Övrigt: Sele/bärstol behövs till de yngsta på många av lederna. Det går inte att ta med barnvagn på vare sig Tjäderstigen, Urskogsstigen eller Allemansråttans stig. Däremot finns en fin barnvagnsslinga på 5 km som utgår från parkeringen, så det går absolut att uppleva Tyresta även med barnvagn.

Mer info: Om Tjäderstigen och UrskogsstigenTyresta nationalparks webbplats.

Det finns gott om blåbär i Tyresta nationalpark på sensommaren.

Här ligger Tyresta nationalpark:

Du kanske också vill läsa:
1. Vandra med barn – våra bästa tips
2. Stockholm med barn – tips på skogar och naturreservat
3. Lida Friluftsgård – vandring och äventyr för barn nära Stockholm

© 2024 Resa med kids

Tema av Anders NorenUpp ↑