Om vandring, friluftsliv och att resa med barn.

Kategori: Sörmland

Sörmland, alla inlägg


Sävö – skärgårdsliv och mysig weekend nära Stockholm!

Sävö i Nyköpings skärgård fick besök av oss en vårhelg 2020. Det blev en vistelse vi kommer att minnas länge, och det är ett resmål som verkligen kan rekommenderas för dig som söker en härlig naturupplevelse och som vill komma bort från stan några dagar.

Love och Valter på Sävös klippor.

Sedan Coronaviruset drog in över landet någon gång i början av mars 2020 hade vi, med undantag för en och annan utflykt till länets naturreservat, snällt hållit oss hemma i Solna. När Kristi Himmelfärdshelgen närmade sig kände vi att ett miljöombyte var mer än efterlängtat, och började därför leta efter vandrarhem och stugor på max ett par timmars avstånd hemifrån.

Vi fastnade till sist för den lilla ön Sävö i Nyköpings skärgård, där det bland annat fanns ett STF-vandrarhem. Hela familjen är sedan någon månad nyblivna medlemmar i Svenska Turistföreningen och det kändes därför extra kul att välja just ett sådant alternativ för denna lilla weekend. Bokningen gjorde vi bara några dagar innan avfärd, vilket förde med sig den enorma fördel att vi hade ganska bra koll på hur vädret skulle bli, nämligen soligt. Osäkerheten kring vädret tycker jag annars är den stora nackdelen med att semestra i Sverige. Det finns hur mycket fint som helst att se och göra, men regnar det (och det har det ju en tendens att göra) blir det genast så mycket mindre härligt.

Hur som helst, solen sken som utlovat när vi hoppade in i bilen på torsdagsmorgonen och körde ner mot den sörmländska kusten. För att nå Sävö tar du dig först till Källviks brygga på fastlandet där det finns gott om parkering, för att sedan kliva ombord på båten som du bokar samtidigt som du beställer din vistelse på vandrarhemmet. Vi var några olika sällskap som väntade på transporten, men Ebbe, som kör båten, höll all önskvärd ordning på det hela och körde över oss i tur och ordning och såg till att inte fylla båten så att avstånd kunde hållas. Själva transporten tar inte mer än fem minuter, och strax före klockan 11, två timmar efter att vi startat från Solna, klev vi i land på Sävö.

Ute på ön möttes vi av Karin, föreståndare för vandrarhemmet, som visade oss vårt rum, förklarade hur allt funkade och gav oss tips på saker att se och göra på ön. Love och Valter fick information om var leksakerna fanns och begav sig genast i den riktningen, medan vi packade upp och installerade oss ordentligt. Bemötandet var så fint och välkomnade, med nyplockade gullvivor och roliga böcker för barnen framlagda på rummet, underbart!

Vandrarhemmet på Sävö har åtta rum med plats för 2-6 personer. Vi hade ett fyrbäddsrum med två våningssängar och även ett matbord, vilket förmodligen kan vara skönt när det är mer folk på vandrarhemmet och det är mer trängsel i de båda gemensamma köken. Den här helgen var det bara 2-3 andra sällskap inbokade, och vi behövde aldrig slåss om utrymmet.

Att säga att vi är rutinerade vandrarhemsmänniskor vore en grov överdrift. Det här var första gången vi som familj valde att bo på detta sätt och både Petri och jag var en aning nervösa innan, men jag måste verkligen säga att det var över förväntan. Självklart hänger det mycket på vilka andra gäster som bor där samtidigt, men våra barn tyckte bara det var kul att prata med folk som passerade i köket och på gården, och det blir såklart en mycket mer social upplevelse än om en bokar en egen stuga och inte kommer i kontakt med några andra människor. Det kommer garanterat bli fler vandrarhemsvistelser för vår familj framöver!

Första dagen spenderade vi i närheten av vandrarhemmet med att låna roddbåt, håva efter småfisk och spela crocket. Love gav sig dessutom på ett badförsök men vände snabbt på stegen efter att ha stoppat tårna i den ännu något frostiga Östersjön. Framåt kvällen klättrade vi upp på närbelägna utkikspunkten Kikarberget, ca 25 meter över havet, och belönades där med magisk 360-vy över skärgården och fastlandet, och lyckades även få syn på Landsorts fyr på Öja som en vit prick österut.

På kvällen gjorde vi upp eld på en fin grillplats i hagen precis utanför vandrarhemmet och lagade hajkbomber, en utflyktsrätt jag fått med mig från barndomens utflykter med familjen. En smörjer ett ark med grillfolie, lägger på lätt förkokt potatis, korv – i vårt fall blev det vego-falukorv, lök, tomat, kryddor och lite olja, packar ihop det och låter det bli varmt över glöden innan en häller upp innehållet på en tallrik och mumsar i sig. Love kallar det pyttipanna över eld, så bra namn!

Dagen efter var det dags att utforska ön utanför vandrarhemmets domäner lite mer grundligt. Sävö stoltserar med etapp 53:2 av Sörmlandsleden, och har även en egen led kallad Sävöleden. Vi kombinerade dem båda och fick en fin tur runt ön med stopp i Boholmsviken på nordöstra sidan där det blev korvgrillning till lunch. Eftermiddagsfikat intogs på västra sidan av ön där klipporna är kala och runda och verkligen inbjuder till klättring. Ett nytt badförsök gjordes av Love på Huvvikens lilla strand, denna gång vände han först när vattnet nådde upp till vaderna, så nästa gång kanske det går!

Under vandringen såg vi både frigående kor och får med lamm. Något som är mysigt på Sävö är att det är åkrar och ängar som är inhägnade för att hålla djuren ute, istället för att det som annars är djuren som får nöja sig med att vara innanför stängslet. Vi fick sällskap flera gånger av får och kor som var på väg åt samma håll som vi längs vandringsleden, vilket var mycket uppskattat av samtliga i familjen.

Efter att ha avverkat ungefär fem kilometers vandring på ön återvände vi till vandrarhemmet för ny roddtur, och lagade sedan middag i köket. På kvällen somnade vi alla ovaggade till kattugglans hoande i de stora ekarna utanför huset – magiskt!

När vi vaknade på lördagsmorgonen hade vädret slagit om, och vi packade ihop våra saker medan Love och Valter körde några sista fotbollsmatcher i trädgården. Ebbe kom och hämtade oss och körde oss tillbaka till Källviks brygga där bilen väntade, och vi styrde hemåt mot Stockholm och Solna igen, mycket nöjda med vår helg!

Ebbe kör båten till Sävö.

Snabbfakta, Sävö

Vad: Sävö är en ö i Nyköpings skärgård, och bjuder på en etapp av Sörmlandsleden, vandrarhem och fantastisk natur.

Hitta hit & parkera: Från centrala Stockholm tar det ca en timme till Källviks brygga där det finns fri parkering. Bor du på vandrarhemmet bokar du båtöverfarten till Sävö via dem, och väljer mellan förmiddagsturen runt 10.30 och eftermiddagsturen som körs kl. 16. 100:- per vuxen, gratis för barn.

Boende: Fina, välskötta Sävö vandrarhem erbjuder 2-6-bäddsrum med delat kök. Vi betalade 1800:- för två nätter i fyrbäddsrum, 2 vuxna och 2 barn, i maj 2020. Uteleksaker (bollar, kubb, crocket m.m.) finns att låna, och inne i vandrarhemmet finns böcker och spel för mysiga kvällar. Roddbåt får du också låna, liksom flytvästar och håvar.

Att göra och upptäcka: Sörmlandsledens etapp 53:2 går runt ön, liksom den egna Sävöleden. Kor och får betar fritt på ön, och under sommaren finns ett café på Sävö Gård. Det finns flera riktigt fina grillplatser längs lederna, alla med ved utlagd, och de flesta med dass i närheten. På västra sidan finns också vindskydd och tältplats för den som vill spendera en natt i naturen.

Mer info: Finns på STF/Sävö Vandrarhems hemsida. Även Sävö Gård har bra information om Sävö.

Här ligger Sävö

Stendörrens naturreservat – storslagen naturupplevelse i Sörmland

Stendörrens naturreservat ligger vid den sörmländska kusten och är en riktigt härlig naturupplevelse med marin prägel för både barn och vuxna. Vi åkte dit en helg i september 2019 och fick en underbar dag med barnen vid havet.

Är det något vi alltid är på jakt efter så är det fina naturreservat, stigar och bra vandringar för barn i närheten av Stockholm. Vi har flera favoriter – Tyresta Nationalpark, Lida Friluftsgård och Ängsjö friluftsgård i Järfälla för att nämna några – men det är alltid kul att testa nytt, och Stendörrens naturreservat har vi länge velat besöka med barnen. I helgen var det äntligen dags!

Skyltar mot Stendörrens naturreservat och Naturum.
Skyltar mot Stendörrens naturreservat och Naturum.

Stendörrens naturreservat ligger alltså vid kusten i Sörmland, mellan Nyköping och Trosa och ca 1,5 timme hemifrån oss i Solna. Vi har varit på väg dit flera gånger, men alltid kommit fram till att tre timmar i bil är lite för mycket för en dagsutflykt, och har därför valt andra ställen. I fredags hade dock barnens förskola stängt för den klassiska höstplaneringen, och vi bestämde oss därför för att försöka hitta någon form av boende i närheten av Stendörrens naturreservat och ta oss en miniweekend. Valet föll på Nynäs slott och en stuga som vi hyrde av vandrarhemmet Bränneriet, en upplevelse värd en helt egen resa egentligen – mer om det i separat inlägg.

När köerna runt Stockholm lagt sig något på fredagsmorgonen hoppade vi in i bilen och styrde söderut mot Stendörren. Det är så himla härligt att vara på väg någonstans tillsammans med barnen – jobb och vardag känns snabbt väldigt långt bort och semesterkänslan infinner sig genast, åtminstone när den här typen av äventyr vankas.

Efter att ha dundrat E4:an ner och sen kört genom de fina sörmländska skogarna i några mil kom vi äntligen fram till Stendörrens naturreservat. Vi vuxna var som vanligt ivriga att ”sätta igång” med aktiviteterna, medan barnen tyckte det var fullt rimligt att uppehålla sig med att klättra på en gammal vattentank på parkeringsplatsen i säkert ett 30-tal minuter. Det där är verkligen något vi föräldrar (med röd DISC-profil dessutom …) behöver öva på – att inte stressa iväg mot det vi tycker är målet, utan försöka ta dagen i barnens tempo och låta dem greja färdigt innan vi styr vidare. Många gånger har det ju varit de där udda grejerna som varit dagens höjdpunkt för dem.

Barnen klättrar på gammal vattentank vid parkeringen till Stendörrens naturreservat.
Här vare kul!

Hängbroar, klippor och grillning

Till sist fick vi ändå med oss killarna ner mot vattnet, och kunde konstatera att Stendörrens naturreservat var en solklar hit. Vi började med att knalla över broarna ut till ön som heter Stora Krokholmen och fascinerades av hur snabbt vi plötsligt befann oss ute i havsbandet. Ön är som gjord för barn att leka på – mjuka fina klippor med massor av skrevor och bra klättring, samt inte alltför många branta stup att ramla utför. Den största utmaningen var att hålla dem från att halka i med fötterna, och det kändes odramatiskt om än svårt med tanke på hur mycket det fanns att se i vattnet. Med erfarenhet från vinterns vistelse i manettäta Huay Yang, Thailand, fick Love genast syn på flera maneter i havet, och när vi väl sett dem upptäckte vi bara fler och fler i det klara vattnet.

Barnen hittade gott om öronmaneter i havet runt Stendörrens naturreservat.
Öronmaneter fanns det gott om i havet vid Stendörren.
Hängbro i Stendörrens naturreservat.
Stendörrens broar var mycket uppskattade hos barnen.
Stendörrens naturreservat, vy från Stora Krokholmen.
Så fina klippor!
Hängbro över till Stora Krokholmen i Stendörrens naturreservat.
Bron över till Stora Krokholmen.

Vi stannade på Stora Krokholmen i flera timmar och hittade en fantastisk grillplats med utsikt in mot fastlandet där det var alldeles vindstilla. Vi såg flera fina grillplatser runt om i Stendörrens naturreservat, och överallt finns det ved utlagd – mycket trivsamt. Framför allt Love älskar att göra upp eld och dona med pinnar, och kan hålla på med det ungefär hur länge som helst, och vi hade verkligen ingen brådska heller. När Valter plumsade lite i havet torkade vi helt enkelt skorna över elden, och spaning på djur i vattnet kunde fortsätta utan större dramatik.

Korvgrillning i Stendörren.
Peas of heaven levererar dagens lunchkorv. Grillmästare = Love.

Vi hade redan innan fått med oss att paddling är populärt att ägna sig åt på Stendörren. Det måste vara hur kul som helst att paddla runt bland öarna i naturreservatet, och extra kul och härligt var det att se ungdomar från Nyköpings gymnasium göra sitt bästa för att manövrera kajaker bland klipporna – vilken grym fredag i skolan! Nästa gång vi kommer hit ska vi definitivt överväga att hyra kanoter med barnen.

Kanotister i Stendörrens naturreservat.
Love och Valter letar djur i vattnet.
Djurspaning i vattnet.
Familjen på klipporna i Stendörrens naturreservat.
Klippor på Stora Krokholmen.

När vi var klara med utforskandet och hade klarat av en förbipasserande regnskur, begav vi oss tillbaka över broarna och gick genom fårhagen till Naturum en bit bort. Naturum, för den som inte besökt ett sådant, är utställningar/museer/verksamheter som ligger i anslutning till nationalparker och naturreservat runt om i Sverige. På ett ofta interaktivt sätt berättas det om naturområdet i fråga, och våra barn brukar gilla besök på Naturum skarpt – så även här i Stendörrens naturreservat.

Stendörrens naturreservat har ett riktigt fint Naturum.
Naturum i Stendörrens naturreservat – mycket populärt hos barnen.

Naturum och upplevelsestigen Stendörren

Vi hängde både inne och utanför Naturum en lång stund, innan vi tog oss an den upplevelsestig som började utanför Naturum. Den hade inte marknadsförts särskilt hårt, vi hade bara läst att det skulle finnas en stig med lite olika installationer längs vägen, men den visade sig vara hur bra som helst. Inte minst för att den passerade genom riktig trollskog precis vid vattengränsen, med stundtals höga klippor som stupade ner i havet och bjöd på grym utsikt. Med jämna mellanrum fanns skyltar att läsa, och i anslutning till dessa någon typ av aktivitet i all enkelhet som barnen kunde ägna sig åt. Vi hittade allt från råmande låtsaskor till fyrtorn att klättra på, och när vi som bäst stod och tittade ut över havet från det sistnämnda fick vi till råga på allt syn på sälar i vattnet! De kikade upp, låg och flöt en stund och frustade lite innan de dök ner under ytan och försvann. Så otroligt kul att få se tillsammans med barnen!

Stigen fortsatte genom urskogen, men klockan började bli mycket och vi var faktiskt tvungna att avbryta innan den tog slut och påbörja färden mot stugan vi hyrt vid Nynäs slott. Bara det faktum att vi har halva stigen kvar att vandra gör ju att vi vill åka tillbaka omedelbart! Vi är också fullt medvetna om att det finns fler öar och broar att knalla runt på, så det får definitivt bli ett nytt besök i Stendörrens naturreservat med barnen framöver.

Fårhagen i Stendörrens naturreservat.
Upplevelsestigen går raka vägen in i fårhagen.
Barnen i kanot.
Tränar inför nästa års kanotturer
Barnen på Stendörrens upplevelsestig.
Fin stig i skogen längs med vattnet!
Bröder spanar efter sälar.
I Stendörrens naturreservat finns chans att få syn på sälar – något som vi till vår och inte minst barnens stora glädje lyckades med!
Sälspaning
Installationer längs Stendörrens upplevelsestig.
Superfin skog i Stendörrens naturreservat.

Snabbfakta, Stendörrens naturreservat

Vad: Naturreservat i Sörmland med maritim prägel och fina hängbroar som tar dig ut i havsbandet utan båt.

För vem: Verkligen alla! Barnfamiljer, vuxna, unga, gamla – det finns verkligen något för alla här.

Matmöjligheter: Ta med picknick. Flera fina grillplatser med ved finns i området för den som vill laga mat över eld (rekommenderas såklart). Dricksvatten går att få på Naturum, som även bjuder på kaffe samt säljer glass.

Övrigt: Sele/bärstol är allra bäst till de yngsta. Barnvagn är inte att rekommendera ute på öarna och funkar heller inte så bra på stora delar av upplevelsestigen. Däremot går det fint att ta sig fram till t ex Naturum med barnvagn, och det ska också finnas en rullstolsvänlig slinga runt reservatet, som då såklart också funkar med vagn. Toaletter finns på Naturum och utedass finns t ex vid parkeringen.

Mer info: Om Stendörrens naturreservat på Länsstyrelsens hemsida.

Hitta till Stendörrens naturreservat


Du kanske också vill läsa:
1. 
Nynäs slott – fin utflykt i Sörmland
2. 
Tyresta nationalpark – favoritutflykt i Stockholm
3. 
Skärgårdsliv på Sävö i Nyköpings skärgård

Nynäs slott – fin utflykt i Sörmland

Nynäs slott ligger inte, som det kanske låter som, i Nynäshamn, utan vid kusten i Sörmland mellan Trosa och Nyköping, mitt i Nynäs naturreservat. Vi åkte dit en helg i september 2019 och hittade massor att se och göra i området för både barn och vuxna.

Nynäs slott är en herrgård med anor så långt bak som till 1300-talet. Den nuvarande byggnaden tros ha färdigställts under den senare delen av 1600-talet, så att säga att detta är ett besöksmål präglat av historiens vingslag är ingen underdrift.

Anledningen till att vi hittade till Nynäs slott överhuvudtaget var att vi ville åka på en weekend i närheten av Stockholm när förskolan hade planeringsdagar och vi fick lite extra ledigt tillsammans med barnen. Eftersom vädret fortfarande var riktigt härligt ville vi ha friluftsliv snarare än upplevelser inomhus, och vi hade sedan länge sneglat på Stendörrens naturreservat någon kvart ifrån Nynäs slott. Det tar strax under 1,5 timme att ta sig dit från Solna där vi bor vilket vi tycker är i längsta laget för en dagsutflykt, och när vi nu hade en ledig fredag att spela med bestämde vi oss för att försöka hitta någonstans att övernatta i närheten. Vi upptäckte att Nynäs vandrarhem Bränneriet, som ligger precis bredvid Nynäs slott, hade fått väldigt fina recensioner, och bestämde oss för att testa.

Vårt boende vid Nynäs slott – stugan ”Draget”

Det visade sig vara fullt på själva vandrarhemmet, men de hyr även ut övernattningsstugor i området. Vi bokade in oss i en stuga som heter Draget och ligger på andra sidan sjön, mitt emot Nynäs slott och vandrarhemmet. Hit kom vi på fredagskvällen efter en fantastisk dag på Stendörren, och vi blev inte besvikna. Vi hämtade upp nyckel och vägbeskrivning på vandrarhemmet och tog sedan bilen de fem minuterna bort till Draget. Huset ligger bokstavligt talat i en kohage, och ett trettiotal fyrbenta vänner hälsade oss välkomna med intresserade råmanden när vi sakta rullade igenom hagen. Valter var en aning skeptisk till de nya grannarna, men lugnade sig när vi stängt in oss bakom grinden och han kunde betrakta kor och kalvar på betryggande avstånd genom staketet.

Ko i hage
Ko på väg …
Kor i hage runt Nynäs slott
Nu på rätt sida av staketet

Vi trivdes bra i stugan som låg precis vid sjön med egen brygga och roddbåt. Det är ett enkelt boende med utedass och vatten som hämtas i kran ute på knuten, men det finns el och öppen spis som vi eldade i på kvällen, och sängarna var förvånansvärt bra! Vi kan absolut tänka oss att komma tillbaka, och gärna under sommaren när bad och båttur på sjön ligger närmare till hands. Så mysigt! Love, Valter och Petri körde fotbollsmatch på kvällen, och det tillsammans med att hänga på bryggan var deras höjdpunkter med Draget.

Stugan Draget som vi hyrde via Nynäs vandrarhem.
På väg in för att kolla läget
Love på bryggan nedanför Draget.
Love förtöjer båten
Solnedgång över sjön vid Nynäs slott.
Solnedgång över sjön
Love och Valter spelar memory i stugan.
Memorymatch i stugan, vissa mer fokuserade än andra.
Barnen inne i stugan.
Kvällslek inne
Öppen spis.
Så mysigt med öppen spis

Dramatiserad visning av Nynäs slott

På morgonen var det sedan dags att utforska Nynäs slott med omgivningar. Vi inledde med att delta i en dramatiserad visning av själva slottet, eller ”Stora huset”, som det tydligen också kallas. Herrgården byggdes någon gång på sent 1600-tal och har förvaltats av flera adelsfamiljer genom århundradena. Genom att delta i familjevisningen fick vi en bra inblick i hur det var att leva på Nynäs slott i mitten av 1800-talet, och dramatiseringen gjorde att även barnen tyckte det var kul.

Dramatiserad visning på Nynäs slott
Dramatiserad visning på Nynäs slott (Valter något skeptisk vid just denna sekvens)

Något som enligt Love och Valter absolut måste göras när vi besöker den här typen av ställen är att balansera på alla tillgängliga (och otillgängliga) stenmurar. På Nynäs slott fanns ett helt gäng, så efter visningen blev det en stund med hjärtat i halsgropen medan killarna trampade runt på den höga (men tack och lov breda) muren runt den gamla slottsträdgården.

Murpromenad nedanför Nynäs slott

Det är riktigt fint att bara ströva omkring i omgivningarna kring Nynäs slott, att spendera en heldag här är inga som helst problem.

Lunch i Orangeriet/Restaurang Nynäs

Till vår stora glädje visade man sig fortfarande servera sommarbuffé i Orangeriet som ligger alldeles bredvid Nynäs slott. Den bestod av varma och kalla rätter, med stor bonus för att det gick att äta enbart de vegetariska delarna av buffén för reducerat pris, bara att fråga vid beställning. Maten var otroligt god, och Love och Valter mumsade i sig superfint serverade pannkakor med färska bär – alla nöjda! Maten intogs i mysig miljö, och granne med restaurangen i Orangeriet ligger även en liten gårdsbutik med växter, krukor och massa fina bruksföremål där det blev ett par inköp.

Utställningar på Nynäs slott

Varje år arrangeras utställningar i byggnaderna omkring Nynäs slott samt i källaren på själva slottet. Sommaren 2019 var dessa riktigt välgjorda och intressanta, så jag rekommenderar verkligen att göra ett besök och spana in dem.

Utställning: Hållbart hemma

Efter att ha sett slottet, trädgården och ätit oväntat bra lunch trodde vi att vi hade fått med oss de flesta höjdpunkterna på Nynäs, men det visade sig finnas en massa mer saker att göra. Förutom att det finns flera intressanta vandringsleder i omgivningarna runt Nynäs slott (Sörmlandsleden passerar bland annat utanför) som vi inte hann testa den här gången, finns det också flera små utställningar i olika byggnader på området. En av dessa var under vårt besök ”Hållbart hemma”, i det gamla oxstallet på gården, som visade på olika sätt att renovera, måla och producera föremål för hemmet på ett mer hållbart och miljömässigt sätt. Högaktuellt i dessa tider av plastbantning. Här fanns fina träklossar som barnen byggde med en lång stund, liksom ett litet kök att leka i. Som alltid är det uppskattat när det finns den typen av aktivering för barnen så att vi vuxna hinner ta oss en titt på det vi är intresserade av.

Bild från utställningen "Hållbart hemma" på Nynäs slott.
Bilderna från utställningen Hållbart hemma vid Nynäs slott

Utställning: Älskas … Ätas

En annan utställning vid Nynäs slott som jag först kände mig lite tveksam till gick under namnet ”Älskas … Ätas”. Den handlar om de djur vi älskar och de djur vi äter. Jag var orolig för att den skulle normalisera kött- och animaliekonsumtion och typ peka på det naturliga i att äta djur för att vi gjort så sen Hedenhös, men det var precis tvärtom.

Utställningen beskriver vår relation till djuren genom tiderna, hur vi förr levde tillsammans med dem på ett helt annat sätt än idag när de bara kommer hem i delar, inplastade i en bit frigolit från affären. Kontrasterna är påtagliga. Utan att ta ställning, men genom att ställa frågor och berätta på ett pedagogiskt sätt med bild och film, presenterar utställningen massor av information om hur djur idag lever och framför allt dör inom kött-/mejeri- och äggindustrin, kombinerat med möjligheten att klappa gosiga, levande djur i hagen bredvid. Valet att styra om mot växtbaserad kost har aldrig känts mer rätt än efter detta besök.

Barnen trivdes otroligt bra i denna utställning, som trots sitt allvar inte kändes läskig för dem. Den gav snarare upphov till massor av bra diskussioner. Dessutom fanns det också fullt av spännande gångar att krypa i, låtsasdjur att leka med och luckor att öppna och kika i. Killarna hittade kompisar och ville absolut inte gå därifrån när vi vuxna hade läst oss igenom hela utställningen. Läste senare att Djurens rätt varit med och utformat den, och jag kan rekommendera den å det varmaste! Tyvärr lyckades ingen av oss ta en enda bild på den, förutom på denna skylt utanför …

Kattfilé någon?

När vi till sist lyckades få barnen från djurutställningen var det dags att styra bilen hem mot Stockholm igen, men det kommer garanterat bli ett nytt besök på Nynäs slott framöver. Vi är så nöjda med vår vistelse!

Fasad, Nynäs slott.
Fina Nynäs slott

Nynäs slott/snabbfakta

Vad: Slott/herrgård i Sörmland med dramatiserade visningar, möjlighet att besöka slottet samt fina vandringsleder och spännande utställningar som förnyas varje år.

Hitta hit: Nynäs slott ligger mitt emellan Trosa och Nyköping i Sörmland. Det tar ca 1 timme och 15 minuter att åka hit från Stockholm, sväng av vid Tystberga.

För vem: Barnfamiljer, vuxna, alla som vill ha en härlig dag i fin miljö med massor att uppleva.

Pris: Dramatiserad visning av Nynäs slott kostar 80:- för vuxna och 20:- för barn. Alla andra aktiviteter vi gjorde var gratis.

Matmöjligheter: På sommaren och en bit in i september håller Restaurang Nynäs öppet i Orangeriet, de har en grym sommarbuffé och det går även att lyxa till det med en öl eller ett glas vin. Massor av fina picknickställen och bord runt om på området för den som hellre har med egen mat.

Övernattningsmöjligheter: Nynäs vandrarhem Bränneriet har 25 sängplatser, ligger precis invid slottet och erbjuder även övernattningsstugor i området. Vi hyrde den fina stugan ”Draget”, kostade 1.000:- för en natt. Då ingick roddbåt och egen brygga.

Övrigt: Barnvagn fungerar fint i området och på vissa delar av vandringslederna. Toaletter finns i anslutning till flera av utställningarna.

Mer info: Läs mer om Nynäs slott, utställningarna och vandrarhemmet Bränneriet på Nynäs slotts hemsida.

Stugan ”Draget”.
Hänga på tak är kul!
Lite sommar kvar ?
Hit återvänder vi gärna!

Här ligger Nynäs slott: