Om vandring, friluftsliv och att resa med barn.

Kategori: Skåne


Höstlov i Skåne – en vecka på Österlen

De senaste åren har vi spenderat vårt höstlov i Skåne. Vi har ingen personlig anknytning till landskapet, utan har åkt dit för att njuta av härliga naturupplevelser och fina miljöer. Här har jag sammanställt tips på både resmål och aktiviteter, för dig som också är sugen på att spendera höstlovet i Skåne.

Att valet föll på just Skåne när vi skulle planera barnens första höstlov i livet var egentligen något av en slump. Vi hade spenderat större delen av sommaren i fjällen och var sugna på att se någonting annat, och så här långt in på hösten kändes det som ett smart drag att styra söderut för större chans till varmare och soligare väder. Eftersom vi har en pågående utmaning som går ut på att besöka alla Sveriges nationalparker tillsammans med barnen föll det sig också naturligt att välja ett resmål i närheten av en sådan, och Stenshuvud nationalpark på Österlen hade vi länge varit sugna på att besöka. Första året bokade vi därmed en stuga i Kivik i östra Skåne. Andra året ville vi upptäcka andra delar av Skåne, och spenderade då vårt höstlov runt Höganäs och Kullaberg, men mer om det i ett separat inlägg.

Höstlov på Österlen i östra Skåne

Vi startade tidigt från Stockholm och körde många timmar genom ett höstligt Sverige, med stopp för rast vid den gamla ruinen Brahehus vid Vättern. När eftermiddagen började övergå i kväll rullade bilen ner mot Vitemölla strand utanför Kivik, och vi släppte ut barnen och oss själva på de vita, ödsliga sanddynerna för att springa av oss efter alla timmar i bilen. Redan här kände vi oss nöjda med vårt val av destination, att byta Stockholm mot frisk luft och vidsträckta vyer vid havet kändes som ett mycket bra beslut.

Boende på Österlen

Under det här höstlovet hyrde vi ett mindre hus i utkanten av Kivik. Vi hittade ett fint objekt på Blocket Bostad, och betalade en bråkdel av vad liknande bostäder kostar under sommarmånaderna. I Kivik finns flera restauranger, caféer och en större matbutik, och allt detta låg inom gångavstånd från huset vilket gjorde vistelsen bekväm för oss. Även Kiviks skola, med tillhörande fotbollsplan, låg på kort avstånd från vårt boende, vilket gladde familjens yngre familjemedlemmar som inte trivs riktigt bra om det inte finns möjlighet att spela en fotbollsmatch med jämna mellanrum.

Vi tyckte Kivik var en bra utgångspunkt för vårt höstlov på Österlen, men självklart funkar det lika bra att bo i Simrishamn eller någon av alla de små byarna som ligger utspridda längs kusten. Oavsett var en väljer att bo är bil nästan ett måste, och därför spelar det kanske mindre roll var boendet ligger. Just under höstlovet brukar vi lägga lite extra krut på att hitta ett hus som är mysigt invändigt, och sen är det förstås alltid viktigt att det finns bra miljöer utanför så att barnen kan röra sig fritt, men det gäller ju året om. I Skåne siktar vi gärna på att bo nära havet så att morgonpromenader och liknande kan förläggas vid stränder eller längs klippor – härligt både när solen skiner och när höststormarna härjar!

Aktiviteter på Österlen

Vi hann med mycket under vårt första höstlov i Skåne. Här kommer en sammanställning av några av de aktiviteter vi ägnade oss åt under veckan.

Besök på Kiviks musteri

Första dagen åkte vi till Kiviks musteri, där barnen inledde med en lång stund i de höga trägungorna som finns upphängda i träden invid parkeringen. Sedan tog vi en promenad i trädgården och omgivningarna bland alla äppelträd, och gick en sväng ner mot havet, för att till sist gå in och titta på utställningen samt avsluta med lunch och avsmakning av årets äppelmust. Ett besök här kan varmt rekommenderas!

Stenshuvud nationalpark

Inget besök på Österlen utan en tur till Stenshuvud nationalpark! Har skrivit ett helt inlägg om vår dag här, men sammanfattningsvis är detta en fantastisk liten nationalpark (en av Sveriges minsta) som bjuder på otrolig vandring genom bokskog, upp på berg, över karga klippor vid havet och längs vidsträckt sandstrand. Vi valde vandringen som heter Hälleviksslingan på 4,2 kilometer, och besökte givetvis också Naturum. Än idag ett par år senare har barnen denna nationalpark som en favorit av de tio vi besökt.

Knäbäckshusen

Lilla fina Knäbäckshusen är en by bestående av korsvirkeshus, belägna på en höjd alldeles ovanför Knäbäckshusens strand som är en förlängning av stranden i ovan nämnda Stenshuvud nationalpark. Här är det värt att göra ett kort stopp för att strosa lite bland husen och för att ta en promenad på stranden oavsett årstid. Vi tog med oss lunch och åt den på en filt i sanden, en härlig upplevelse i början av november!

Prästens badkar

Utanför hamnen i det lilla samhället Vik finns bland klipporna en stenformation som troligtvis bildats av en så kallad sandvulkan för miljontals år sedan. Vi ramlade kanske inte omkull av hänförelse av själva sevärdheten, men naturen här är storslagen och karg, och det finns dessutom en fotbollsplan invid parkeringen – därmed var alla i familjen nöjda med stoppet.

Ale stenar

En dag begav vi oss ner till det allra sydligaste av Österlen och besökte Ale stenar och Kåseberga. Vi började med att bege oss upp på Kåsehuvud för att titta på fornlämningen och den storslagna utsikten, och spenderade en lång stund med att begrundade den mäktiga skeppssättningen samt leka kurragömma bland stenarna. Sedan tog vi oss försiktigt ner för branten mot havsnivån för att äta lunch på klipporna där innan vi balanserade tillbaka till byn på stenarna längs strandkanten. Här finns mysiga små restauranger som håller öppet även på hösten, och byn i sig är mysig att promenera omkring i.

Sandhammaren

Efter besöket i Kåseberga styrde vi vidare mot Sandhammaren, som av många anses vara en av Sveriges vackraste stränder. Här spanade vi in den gamla Heidenstamfyren och läste om fyrarnas historia på Sandhammaren innan vi tog en promenad på stranden och lekte bland sanddynerna. Stranden är flera kilometer lång och ypperlig för långa, härliga promenader.

Sträntemölla naturreservat

Skåne bjuder dock inte bara på storslagna vyer vid havet, utan också på trolska skogar. En dag åkte vi till fina Sträntemölla naturreservat någon mil utanför Kivik, och vandrade till den gamla kvarnen Forsemölla där huvudattraktionen är ett 15 meter högt vattenfall. Här vill en inte missa att göra en avstickare ut ur naturreservatet över till Mandelmanns ägor för att klättra upp till kullen med ensamma trädet.

Forsakar vattenfall och ravin

Fin skog och vattenfall finns också utanför Degeberga, där området runt Forsakar helt klart är värt ett besök. Forsakar är en djup ravin kantad av bokskog och med ett brusande vattenfall som gömmer sig längst in. Här kan du läsa mer om vår vandring till Forsakar vattenfall.

Andra aktiviteter på Österlen

Under veckan hann vi också med en tur till Simrishamn för inköp av vin och gummistövlar, en kortare vandring vid Brösarps backar och vid Haväng, samt häng i olika delar av Kivik. Vi gjorde också ett besök vid Ravlunda kyrka på Alla helgons dag för att tända ljus och ta del av det fina arrangemanget ”Österlen lyser”.

Vi firade detta höstlov i Skåne år 2020, alltså mitt i brinnande coronapandemi, så några arrangerade aktiviteter var vi inte med på (det mesta var inställt). För vår del gjorde det ingenting eftersom vi knappt hann med allt vi ville göra ändå, men rekommenderar att kolla in Visit Skåne eller Visit Skåne Sydost inför er vecka. Vi var så nöjda med detta höstlov och kan varmt rekommendera ett höstlov i östra Skåne!

Forsakar vattenfall och ravin – mysig utflykt i Skåne

I Degeberga på Österlen i Skåne ligger Forsakar, en djup ravin kantad av bokskog och med brusande vattenfall som gömmer sig längst in. Vi gjorde ett besök här under höstlovet tillsammans med barnen och fick en riktigt härlig naturupplevelse.

Jag som inte vistats särskilt mycket i Skåne i mina dagar har levt i tron om att det är ett platt landskap i stort sett helt täckt av åkermark. Visst finns det en hel del av den varan också, men när vi spenderade höstlovet på Österlen 2020 fick jag revidera den bilden ganska ordentligt. Under vår vecka hittade vi nämligen massor av fina skogar och naturreservat, alla med sin speciella prägel, och Forsakar blev definitivt en av favoriterna.

Vandringen mot Forsakars vattenfall – det finns två, övre och nedre fallet – går längs de övre kanterna på ravinen. Det finns även en stig som går nere på ravinens botten, men den avråds du som besökare från att beträda eftersom många av träden som växer längs sluttningarna är utsatta för röta och därför kan falla utan förvarning. Naturen här tillåts att utvecklas fritt, och döda träd rensas därmed inte bort utan allt får ha sin naturliga process vilket främjar den biologiska mångfalden.

Självklart var vi sugna på att ge den där lite farliga stigen ett försök ändå, men med barnen i släptåg kändes det bäst att ta det säkra före det osäkra, och vi höll oss därmed till den markerade leden ovanför ravinen.

Stigen går längs de branta sluttningarna, och Love och Valter tyckte såklart det var spännande att försöka gå så nära kanten som möjligt utan att ramla ner. Det är 40 meter högt på sina ställen, så det blev en spännande tur för alla inblandade. Framme vid det nedre vattenfallet finns en utsiktsplattform med trappor som gör det möjligt att få en bra bild av det forsande vattnet uppifrån.

Vi var här i slutet av oktober, och bokskogen visade sig då från sin allra vackraste sida med färgprakt i rött, gult och orange. Dessutom föll ett regn över ravinen medan vi vandrade där, vilket fick omgivningarna att kännas som en riktig trollskog. Forsakarravinen är mytomspunnen och sägs vara hemvist åt såväl Näcken som Skogsrå liksom åt pysslingar och troll, så det var bara att låta fantasin spinna loss under vandringen och tillsammans leta efter dem bland träd och i klippskrevor.

Att vandra i Forsakarravinen är ingen heldagstur, men det är en fin liten runda på någon kilometer, och med en fikapaus i skogen blir det en perfekt för- eller eftermiddagsaktivitet som varmt rekommenderas!

Snabbfakta, Forsakar vattenfall i Skåne

Vad: Naturreservat med ravin och vattenfall på Österlen i Skåne. Forsakars vattenfall är två till antalet och fallhöjden är 7,4 respektive 10,6 meter.

Hitta hit: Forsakar hittar du strax utanför Degeberga, som du når med ca 20-25 minuters bilresa från Åhus eller Kivik. Ta sikte på parkeringen vid Forsakarsgården. Det sägs vara fullt av bilar här under sommartid, så besöker du Forsakar under högsäsong – sikta på tidig morgon eller sen eftermiddag. Här finns dessutom ett friluftsbad som förmodligen också drar besökare till parkeringsplatsen.

Tillgänglighet/barnvänligt: Stigen runt ravinen är bra, det går förmodligen att ta sig runt med lite grövre/terrängvänlig barnvagn, men bärstol eller sele är som alltid säkraste kortet. Trappan ned till utsiktsplattformen är varken handikapp- eller barnvagnanpassad, men i övrigt är det en lättvandrad tur med viss kupering.

Mer info: Om Forsakar, vattenfallen och ravinen på Länsstyrelsens webbplats.

Här ligger Forsakar vattenfall och ravin

Du kanske också vill läsa:
1. Stenshuvud nationalpark – vandring och strandhäng i Skåne
2. Vandra med barn − våra bästa tips
3. Vegansk/vegetarisk picknick- och utflyktsmat

Stenshuvud nationalpark – vandring och strandhäng i Skåne

Stenshuvud nationalpark ligger vid havet på Österlen i Skåne. Den blev vår fjärde nationalpark i samlingen när vi åkte dit med våra två barn på höstlovet 2020, och med sin fantastiska strand, vackra skogar och mäktiga utsiktsplatser seglade den snabbt upp som en av våra nationalparks-favoriter så här långt.

Idén om att besöka alla Sveriges nationalparker tillsammans med barnen föddes sommaren 2019 när vi besökte Fulufjällets nationalpark i Dalarna. Sedan dess har vi också hunnit med Tyresta och Sonfjällets nationalparker, och i oktober förra året var det alltså dags för Stenshuvud. Vi hyrde ett hus i Kivik under höstlovet (rekommenderas varmt), och redan andra dagen styrde vi mot nationalparken som skulle visa sig bli en riktig höjdpunkt under veckan.

Stenshuvud ligger en kort bilresa från Kivik, ja, den angränsar till och med till Kiviks musteri där det också finns en entré till nationalparken. Vi valde dock att starta vid huvudentrén där Naturum och den största parkeringen finns. Innan vi påbörjade vår vandring plockade vi med oss karta och broschyr inne på Naturum och studerade dem en stund för att välja ut den optimala vandringen för just vår familj. Våra barn var 4 och 6 år vid besöket, och även om de är vana att vandra ganska långa sträckor gäller det alltid att hitta en tur med så många intressanta inslag som möjligt längs vägen för att vandringen ska förlöpa någorlunda gnisselfritt.

Leder och vandringar i Stenshuvud nationalpark

Att besöka Stenshuvud nationalpark utan att ta en tur upp på själva berget Stenshuvud med dess utsiktspunkter kändes ju inte aktuellt, samtidigt som vi ville ta oss en ordentlig runda och se mycket av nationalparken. Valet föll därför omgående på en kombination mellan Hälleviksslingan (4,2 km) och en bit av Stenshuvudslingan (2,2 km), som med det upplägget vi valde blev strax över 5 km totalt. Efter att ha tagit oss upp på berget och tagit en hel skörd bilder som ändå inte gjorde den fantastiska utsikten rättvisa fortsatte vi ner genom skogen och hela vägen upp till den norra entrén.

Vid norra entrén finns en utmarkerad tältplats, vilken också är enda stället i nationalparken där övernattning är tillåten. Vi nöjde oss med att laga lunch på Trangiaköket och kolla in alla utländska trädsorter och dess skyltar längs den lilla Arboretumslingan, och sökte sen med varierad tålmodighet efter den groddamm som enligt kartan skulle finnas vid denna entré, dock utan att lyckas lokalisera den. Vi gav upp efter en stund, och fortsatte på Hälleviksslingan söderut igen, en vandring genom hagar och bokskog med kor längs vägen. Otroligt fridfullt.

Uppe på ett av Stenshuvuds nationalparks tre huvuden.

Efter en stund nådde vi nästa höjdpunkt, den lilla vita fyren, som började varna Hanöbuktens fartyg för klipporna vid Stenshuvud redan 1916. Här blev det fika, lek på klipporna och kast med liten sten i havet ca 2000 gånger, som alltid när vi slår läger vid någon typ av vattendrag. Att inte vara stressad dessa gånger utan bara hitta en bekväm position, hälla upp mer kaffe och njuta av lugnet kan vara ett av våra bästa lifehacks som föräldrar. Stör aldrig ett barn som sysselsätter sig med något, är en av våra viktigaste deviser, hemma och på tur. 🙂

Den lilla vita fyren i Stenshuvud nationalpark

Efter en lång stund runt fyren och på klipporna runtomkring fortsatte vi turen söderut, och hamnade till sist på den superfina sandstranden som ligger i höjd med huvudentrén. Här kan jag tänka mig att det är väldigt tätt mellan filtarna under sommaren, men denna höstdag var det bara vi och något handfull andra sällskap i sikte. Vi dröjde oss kvar en lång stund här också och lekte i sanden, vissa även i vågorna, innan vi gick tillbaka mot huvudentrén för att kolla in utställningen på Naturum.

Naturum Stenshuvud är en fin liten utställning med flera intressanta montrar att kika på. Barnen lyssnade på sägner från förr, gjorde något slags quiz och fick sen belöning i kassan innan vi begav oss tillbaka till bilen igen och rundade av dagen. Vi kände oss riktigt nöjda med vårt besök i vår fjärde nationalpark som nog faktiskt seglar upp som en av favoriterna hittills. Vi vill gärna göra ytterligare ett besök framöver och täcka in den södra delen av parken som vi inte hann med denna gång. Kul när det finns mer kvar att utforska!

Tips & fakta om Stenshuvud nationalpark

Hitta hit: Stenshuvuds nationalpark ligger i Simrishamns kommun på Österlen, alldeles nära Kivik. Det tar ungefär 10 minuter att köra hit från Kivik, det dubbla från Simrishamn.

Entréer: Stenshuvud har tre huvudsakliga entréer. Vid huvudentrén hittar du stor parkering, Naturum, grillplatser och den stora guldiga nationalparksstjärnan, för den som vill fotografera sig vid den. Norra entrén ligger nära Kiviks musteri och är också ett bra alternativ som start för vandringen. Rörums entré längst söderut i parken har vi ingen koll på eftersom vi fick prioritera bort den delen av parken – det tar vi igen vid nästa besök!

För vem: Stenshuvud rekommenderas till alla, såväl med som utan barn. Vissa sträckor funkar fint med barnvagn, dock inte hela vägen upp på utsiktsplatserna så ta med sele för de minsta.

Höjdpunkter: Utsikten från berget, fyren på klipporna och den magiska sandstranden. Men också bokskogarna, barrskogen vid norra entrén och alla fina stigar.

Mer info: Om Stenshuvud på Sveriges nationalparkers webbplats.

Här ligger Stenshuvud nationalpark:

Du kanske också vill läsa:
1. Njupeskär – vattenfall och vandring i Fulufjällets nationalpark
2. Tyresta nationalpark – favoritutflykt i Stockholm med barn
3. Vandring på Lillnipen/Nipfjället och fenomenet Trollvägen

© 2024 Resa med kids

Tema av Anders NorenUpp ↑