Om vandring, friluftsliv och att resa med barn.

Kategori: Destinationer (Sida 1 av 7)


Höstlov i Skåne – en vecka på Österlen

De senaste åren har vi spenderat vårt höstlov i Skåne. Vi har ingen personlig anknytning till landskapet, utan har åkt dit för att njuta av härliga naturupplevelser och fina miljöer. Här har jag sammanställt tips på både resmål och aktiviteter, för dig som också är sugen på att spendera höstlovet i Skåne.

Att valet föll på just Skåne när vi skulle planera barnens första höstlov i livet var egentligen något av en slump. Vi hade spenderat större delen av sommaren i fjällen och var sugna på att se någonting annat, och så här långt in på hösten kändes det som ett smart drag att styra söderut för större chans till varmare och soligare väder. Eftersom vi har en pågående utmaning som går ut på att besöka alla Sveriges nationalparker tillsammans med barnen föll det sig också naturligt att välja ett resmål i närheten av en sådan, och Stenshuvud nationalpark på Österlen hade vi länge varit sugna på att besöka. Första året bokade vi därmed en stuga i Kivik i östra Skåne. Andra året ville vi upptäcka andra delar av Skåne, och spenderade då vårt höstlov runt Höganäs och Kullaberg, men mer om det i ett separat inlägg.

Höstlov på Österlen i östra Skåne

Vi startade tidigt från Stockholm och körde många timmar genom ett höstligt Sverige, med stopp för rast vid den gamla ruinen Brahehus vid Vättern. När eftermiddagen började övergå i kväll rullade bilen ner mot Vitemölla strand utanför Kivik, och vi släppte ut barnen och oss själva på de vita, ödsliga sanddynerna för att springa av oss efter alla timmar i bilen. Redan här kände vi oss nöjda med vårt val av destination, att byta Stockholm mot frisk luft och vidsträckta vyer vid havet kändes som ett mycket bra beslut.

Boende på Österlen

Under det här höstlovet hyrde vi ett mindre hus i utkanten av Kivik. Vi hittade ett fint objekt på Blocket Bostad, och betalade en bråkdel av vad liknande bostäder kostar under sommarmånaderna. I Kivik finns flera restauranger, caféer och en större matbutik, och allt detta låg inom gångavstånd från huset vilket gjorde vistelsen bekväm för oss. Även Kiviks skola, med tillhörande fotbollsplan, låg på kort avstånd från vårt boende, vilket gladde familjens yngre familjemedlemmar som inte trivs riktigt bra om det inte finns möjlighet att spela en fotbollsmatch med jämna mellanrum.

Vi tyckte Kivik var en bra utgångspunkt för vårt höstlov på Österlen, men självklart funkar det lika bra att bo i Simrishamn eller någon av alla de små byarna som ligger utspridda längs kusten. Oavsett var en väljer att bo är bil nästan ett måste, och därför spelar det kanske mindre roll var boendet ligger. Just under höstlovet brukar vi lägga lite extra krut på att hitta ett hus som är mysigt invändigt, och sen är det förstås alltid viktigt att det finns bra miljöer utanför så att barnen kan röra sig fritt, men det gäller ju året om. I Skåne siktar vi gärna på att bo nära havet så att morgonpromenader och liknande kan förläggas vid stränder eller längs klippor – härligt både när solen skiner och när höststormarna härjar!

Aktiviteter på Österlen

Vi hann med mycket under vårt första höstlov i Skåne. Här kommer en sammanställning av några av de aktiviteter vi ägnade oss åt under veckan.

Besök på Kiviks musteri

Första dagen åkte vi till Kiviks musteri, där barnen inledde med en lång stund i de höga trägungorna som finns upphängda i träden invid parkeringen. Sedan tog vi en promenad i trädgården och omgivningarna bland alla äppelträd, och gick en sväng ner mot havet, för att till sist gå in och titta på utställningen samt avsluta med lunch och avsmakning av årets äppelmust. Ett besök här kan varmt rekommenderas!

Stenshuvud nationalpark

Inget besök på Österlen utan en tur till Stenshuvud nationalpark! Har skrivit ett helt inlägg om vår dag här, men sammanfattningsvis är detta en fantastisk liten nationalpark (en av Sveriges minsta) som bjuder på otrolig vandring genom bokskog, upp på berg, över karga klippor vid havet och längs vidsträckt sandstrand. Vi valde vandringen som heter Hälleviksslingan på 4,2 kilometer, och besökte givetvis också Naturum. Än idag ett par år senare har barnen denna nationalpark som en favorit av de tio vi besökt.

Knäbäckshusen

Lilla fina Knäbäckshusen är en by bestående av korsvirkeshus, belägna på en höjd alldeles ovanför Knäbäckshusens strand som är en förlängning av stranden i ovan nämnda Stenshuvud nationalpark. Här är det värt att göra ett kort stopp för att strosa lite bland husen och för att ta en promenad på stranden oavsett årstid. Vi tog med oss lunch och åt den på en filt i sanden, en härlig upplevelse i början av november!

Prästens badkar

Utanför hamnen i det lilla samhället Vik finns bland klipporna en stenformation som troligtvis bildats av en så kallad sandvulkan för miljontals år sedan. Vi ramlade kanske inte omkull av hänförelse av själva sevärdheten, men naturen här är storslagen och karg, och det finns dessutom en fotbollsplan invid parkeringen – därmed var alla i familjen nöjda med stoppet.

Ale stenar

En dag begav vi oss ner till det allra sydligaste av Österlen och besökte Ale stenar och Kåseberga. Vi började med att bege oss upp på Kåsehuvud för att titta på fornlämningen och den storslagna utsikten, och spenderade en lång stund med att begrundade den mäktiga skeppssättningen samt leka kurragömma bland stenarna. Sedan tog vi oss försiktigt ner för branten mot havsnivån för att äta lunch på klipporna där innan vi balanserade tillbaka till byn på stenarna längs strandkanten. Här finns mysiga små restauranger som håller öppet även på hösten, och byn i sig är mysig att promenera omkring i.

Sandhammaren

Efter besöket i Kåseberga styrde vi vidare mot Sandhammaren, som av många anses vara en av Sveriges vackraste stränder. Här spanade vi in den gamla Heidenstamfyren och läste om fyrarnas historia på Sandhammaren innan vi tog en promenad på stranden och lekte bland sanddynerna. Stranden är flera kilometer lång och ypperlig för långa, härliga promenader.

Sträntemölla naturreservat

Skåne bjuder dock inte bara på storslagna vyer vid havet, utan också på trolska skogar. En dag åkte vi till fina Sträntemölla naturreservat någon mil utanför Kivik, och vandrade till den gamla kvarnen Forsemölla där huvudattraktionen är ett 15 meter högt vattenfall. Här vill en inte missa att göra en avstickare ut ur naturreservatet över till Mandelmanns ägor för att klättra upp till kullen med ensamma trädet.

Forsakar vattenfall och ravin

Fin skog och vattenfall finns också utanför Degeberga, där området runt Forsakar helt klart är värt ett besök. Forsakar är en djup ravin kantad av bokskog och med ett brusande vattenfall som gömmer sig längst in. Här kan du läsa mer om vår vandring till Forsakar vattenfall.

Andra aktiviteter på Österlen

Under veckan hann vi också med en tur till Simrishamn för inköp av vin och gummistövlar, en kortare vandring vid Brösarps backar och vid Haväng, samt häng i olika delar av Kivik. Vi gjorde också ett besök vid Ravlunda kyrka på Alla helgons dag för att tända ljus och ta del av det fina arrangemanget ”Österlen lyser”.

Vi firade detta höstlov i Skåne år 2020, alltså mitt i brinnande coronapandemi, så några arrangerade aktiviteter var vi inte med på (det mesta var inställt). För vår del gjorde det ingenting eftersom vi knappt hann med allt vi ville göra ändå, men rekommenderar att kolla in Visit Skåne eller Visit Skåne Sydost inför er vecka. Vi var så nöjda med detta höstlov och kan varmt rekommendera ett höstlov i östra Skåne!

Vemdalen på sommaren

Funderar du på att åka till Vemdalen i sommar? De senaste två åren har vi spenderat en del av sommaren i Vemdalsfjällen med omnejd, och i det här inlägget har jag sammanställt våra tankar om destination Vemdalen och våra bästa tips därifrån.

Solnedgång vid Varggranshågna i Vemdalen, sommaren 2020.

Att vi älskar att semestra i svenska fjällen även när det är sommar har troligen inte undgått någon som känner oss (eller följer oss på Instagram för den delen). Vi fick upp ögonen för sommaren i svenska fjällen för några år sedan när vi lånade en stuga i Sälen. När vi hade spenderat tid där och även varit i Åre, var vi sugna på att testa något annat, och valet föll nästa gång på Vemdalen, mycket tack vare att destinationen gjorde ett bra jobb med att marknadsföra sig på olika sätt.

Det vi letar efter när vi väljer resmål i fjällen på sommaren är friluftsaktiviteter som funkar bra för att få igång barnen. Det kan till exempel vara vandringsleder med intressanta inslag (tänk äventyrsstigar, trollskogar, hinderbanor), vattenfall eller toppturer som verkar någorlunda barnvänliga och som samtidigt kan vara härliga för oss vuxna.

Helst ska det också finnas några sommaröppna restauranger och mataffärer i området, och den varma sommaren 2021 lade vi även till möjlighet till bad på kravlistan. Destination Vemdalen kunde bocka i en hel del av de här punkterna, så sommaren 2020 slog vi till och åkte hit första gången och trivdes då så bra att vi valde att komma tillbaka även året efter.

Att göra i Vemdalen på sommaren

Här kommer en liten sammanfattning av aktiviteter vi har ägnat oss åt i Vemdalen under sommaren. Utöver finns detta förstås också massor av andra fina vandringleder och turer att göra runt om i Vemdalsfjällen. Destination Vemdalen skriver också om de flesta av dem på sin hemsida.

Upptäck Pluppstigen i Storhogna

Mellan Vemdalsskalet och Klövsjö ligger mysiga Storhogna, där barnen lärde sig att åka skidor vintern 2021. Här finns lite liv och rörelse även när det är sommar – Storhogna Högfjällshotell & Spa har till exempel öppet året runt, och strax utanför hotellet hittar du den fina lilla Pluppstigen som självklart fått sitt namn efter sagofiguren Plupp. Ja ni vet, hen med det blå håret, som bor i fjällen och är kompis med hermelinen, lämmeln och fjällräven.

Pluppstigen är en mysig liten vandring på någon halvkilometer, framför allt förstås anpassad för de yngsta små vandrarna. Längs stigen finns det bland annat möjlighet att leka i Plupps torvkåta, köra tipspromenad, balansera på små broar och spänger, samt höjdpunkten – att få servera sig själv eller sina föräldrar vatten ur Plupps rena kallkälla! Så packa en liten matsäck, ta med kåsa att dricka ur och bege er mot Storhogna. Där stigen börjar och slutar finns också en liten lekpark med grillplatser.

Finn fem fall, eller i alla fall några av dem

I Vemdalen finns utmaningen Finn fem fall. Den går som namnet antyder ut på att besöka fem av de vattenfall som finns utspridda i Vemdalsfjällen. Vemdalsfjällen med omnejd, ska sägas, för två av vattenfallen i utmaningen (Mittåfallet och Rändåfallet) återfinns utanför Hede, 40-50 minuter bort, och har aldrig riktigt passat in i vårt program under de två somrar vi spenderat här. Däremot har vi besökt övriga tre, och de kan vi verkligen rekommendera att du beger dig till också!

Mäktiga Fettjeåfallet hittar du i Klövsjö, 20 minuters bilresa från Vemdalsskalet. Här krävs en vandring på ett par kilometer genom skogen för att komma fram, och det är det absolut värt. Jag har skrivit ett eget inlägg om vårt besök vid Fettjeåfallet. Sångbäcksfallet är mer lättillgängligt beläget nära vägen mellan Klövsjö och Storhogna, och är också väl värt ett besök. Missa heller inte att vandra till Fallmoranfallet (består egentligen flera vattenfall) som du till exempel når med en rejäl tur över fjället från Jaktstugan i Vemdalsskalet. Här finns en superfin, iskall liten lagun, så ta med badkläder om du går hit en varm sommardag!

Vandra Äventyrsstigen i Björnrike

I Björnrike händer inte så mycket när det är sommar, men här finns en riktigt fin liten vandringsled i skogen som går under namnet Äventyrsstigen. Stigen är knappt en kilometer lång och går längs Sersån som bjuder på flera minivattenfall och broar att tävla med pinnar ifrån. Tydligen har äventyrsstigen numera även fått djurfigurer och tipspromenad, så ett besök här blir troligtvis än mer populärt hos barnen.

Testa cykelbanorna i Vemdalsskalet och Storhogna

Vemdalen är kanske inte känd för sin cykling, det finns till exempel ingen möjlighet till liftburen cykling som på många andra fjälldestinationer, men i Vemdalsskalet och i Storhogna finns åtminstone banor som lämpar sig för de yngre cyklisterna som vill träna. Våra barn hade framför allt kul i Storhogna sommaren 21, där det grävts en lite längre bana nere vid Storhogna M. Där finns också en pumptrack.

Bada på Hede camping

Badmöjligheterna är inte de mest optimala i Vemdalen, men i lilla Hede, 25 minuter från Vemdalsskalet, finns en camping med pool och rolig vattenrutschkana. Här spenderade vi en fantastisk julidag sommaren 2022, och även fast det rådde 25-gradig värme och det samtidigt pågick både marknad och liveuppträdanden på campingen, var det luftigt och gott om plats på badet. Klart värt ett besök en varm dag!

Badet på Hede Camping.

Sonfjällets nationalpark

Vi har ngt slags vagt formulerad idé om att besöka alla Sveriges 30 nationalparker tillsammans med barnen innan de blir vuxna eller flyttar hemifrån (kanske beroende på vad som kommer först). Sonfjället blev deras tredje i ordningen efter Tyresta och Fulufjället, och gjorde ingen besviken.

⁣Vi spenderade vårt besök med en vandring upp på Lillfjället som bjöd på fantastiska vyer över fjällandskapet runtomkring, samt ett ganska ordentligt träningspass. Turen var enligt uppgift ca 2 km enkel väg och bjöd på rejäl stigning och stundtals trötta barnben, men också på magisk utsikt och mäktig miljö. Och att ta sig ner gick otroligt fort, trots stopp för snöbollskastning!

Utsikt från Sonfjällets nationalpark, sommar -20.

Gå på marknad på Vemdalens hembygdsgård

Under sommaren hålls det ofta marknader på Vemdalens hembygdsgård. Där säljs allt från vanligt marknadskrimskrams till hembakat fikabröd och enstaka hantverk. Vi åkte dit för att kolla in marknaden, men upptäckte att det fanns en uppstyrd lekmiljö på området, komplett med såväl snickarbua som hinderbana, så där hängde vi mest. Mycket uppskattat hos barnen!

Fler aktiviteter i Vemdalen:

  • Ta en tur på Trollstigen på Vemdalsskalet
  • Beundra utsikten från Varggranshågna och ät lunch på Varggransstugan
  • Häng på Skalets torg
  • Åk Hovdeliften upp på toppen (och kanske även ner igen)
  • Fynda på byloppis i Hede eller Klövsjö

Var bor en bäst i Vemdalen sommartid?

Vemdalssfjällen ligger i Jämtland/Härjedalen och brukar sägas utgöras av orterna/resmålen Vemdalen by, Vemdalsskalet, Björnrike, Storhogna och Klövsjö. Under de båda somrar som vi spenderat här har vi valt att bo i anslutning till Vemdalsskalet. Vill du ha nära till matbutik, folkliv och restauranger eller möjlighet till takeaway ibland, är det här du ska ha din bas. Våra barn uppskattar också att hänga på Skalets torg med dess roliga aktiviteter i form av sparkcyklar, bollar, trampbilar med mera – inte minst efter en dag på fjället. Bor du runt Vemdalsskalet har du dessutom nära ner till Vemdalen by, där det finns ytterligare mataffär, restauranger, café, sportbutiken Ekbergs fiske (som även är byns ombud för Systembolaget) och inte minst en fin hembygdsgård där marknader ordnas under sommaren.

Första året hittade vi vår stuga via Blocket, andra sommaren bokade vi via Bokavemdalen.se. Båda funkade fint och vilken bokningstjänst vi använder handlar helt om var rätt typ av boende dyker upp.

Självklart går det att bo riktigt bra var som helst i Vemdalsfjällen under sommaren, troligen vill du ändå ha tillgång till bil för att kunna ta dig till olika vandringsleder, fjäll och aktiviteter i omgivningarna. Ofta är priserna i fjällen relativt humana sommartid, eftersom utbudet är dimensionerat efter anstormningen på vintern. Vi har gett runt 5 000 för en vecka i de stugor vi bokat, och då har det varit riktigt hög standard med flera bra sovrum, bastu, kök med samma standard som hemma, fin utsikt och härlig miljö utanför.

Sammanfattningsvis kan vi varmt rekommendera en sommar i Vemdalen!

Love och Valter utanför vår stuga i Vemdalen sommaren 2021.

Snabbfakta, Vemdalen på sommaren

Hitta hit: Ca 6 timmar med bil från Stockholm. Vintertid går nattåg från flera orter, sommartid gäller bussanslutning från Mora eller Östersund för den som vill åka rälsburet.

Mataffärer: Finns nere i Vemdalen by, vid Vemdalsskalet och i Klövsjö.

Äta ute: Vid Vemdalsskalet finns ett par sommaröppna restauranger, likaså nere i byn. Missa inte mysiga Varggransstugan uppe vid Skalet – de har riktigt bra mat med fantastisk utsikt.

Bada: Utomhuspool finns på Hede Camping. Vi har också badat i Svartåstjärnen i Klövsjö, och på Storhogna högfjällshotell finns inomhuspool som (ibland?) är öppen även för gäster som inte bor på hotellet. Caroline som driver Livet i Vemdalen har skrivit ett bra inlägg om badplatser i Vemdalen med omnejd, kolla gärna in det!

Här ligger Vemdalen:

Stensjön i Lindvallen – Sälens mest barnvänliga vandring?

Att göra en vandring till fina Stensjön i Lindvallen är nästan ett måste när du besöker Sälen under barmarkssäsongen – i alla fall om du har barn med dig. Att vandra till Stensjön med hjälp av Gustavliften passar även de allra yngsta små vandrarna samtidigt som du som vuxen får njuta över milsvid utsikt över Dalarna.

Vår allra första fjällsemester sommartid gick till Sälen, där vi hyrde en stuga i Tandådalen. Barnen var 3 och 5 år då, och det var hög tid att introducera dem för fjällvandring, om än i liten skala. En av de vandringar vi kollat ut redan innan vi åkte till Sälen var just turen till Stensjön. Det kändes lagom att börja med en tur upp i liften, ett dragplåster i sig, och vandringen till Stensjön kändes hanterbar.

Vi laddade upp med en enklare lunch i packningen för att inte behöva stressa med vandringen, och begav oss sedan till Lindvallen där vi parkerade bilen utanför Gustav Grill & Bar innan vi köpte biljetter till liften i Skistar Shop som ligger alldeles bredvid. Turen upp i stolsliften var mycket populär hos kidsen, och sedan var det bara att följa stigen bort mot Stensjön.

Detta var sommaren 2019 – ett år innan den första covidsommaren när hemestern och fjällmestern tog oss alla med storm mer eller mindre frivilligt, och det var således extremt lugnt i Sälen. På vår vandring till Stensjön detta år mötte vi bara ett tiotal sällskap – något som mångdubblades året efter, 2020, när vi gjorde denna vandring igen.

Framme vid Stensjön

Stigen är bred och bra för barnfötter att gå på, och stundtals består den av spänger över små bäckar och vattenansamlingar, och dessa är alltid populära hos våra barn. Vandringen fram till Stensjön är ca 1,5 kilometer från Gustavliftens toppstation, och har en inte barn i släptåg fortsätter en sedan med fördel över fjället bort mot Hemfjällsstugan. Vi stannade dock vid sjön som ju var vårt mål för denna dag, och blev kvar där länge för att bygga egna stentorn, äta lunch och spana på utsikten.

Jag vet faktiskt inte om sjön fått sitt namn av alla de stenformationer som alltid verkar finnas i den, eller om de började byggas inspirerade av att sjön heter Stensjön? Full med mer eller mindre avancerade stentorn är den i alla fall, och väldigt populärt hos barnen att bygga vidare på dem.

Stensjön, Sälen.
Valter vid Stensjön 2020.

Just framme vid sjön var det faktiskt en hel del folk även detta första år, och året efter ska vi inte tala om – då var det en smärre invasion. Eftersom Gustavliften öppnar kl. 10 är det svårt att överlista folkmassorna och vara på plats tidigt, vilket annars är vårt ständiga knep för att slippa trängas. Skulle jag gå hit igen skulle jag nog tvärtom satsa på att ta liften upp precis när den stänger och sen vandra ner istället för att åka lift, men det beror ju på hur små och vandringsglada barn en har. Vi var här i juli, så i början eller slutet av sommaren är det troligen mycket lugnare.

Sammanfattningsvis är en tur till Stensjön en väldigt mysig utflykt som passar perfekt tillsammans barn. Du får mycket utsikt för lite ansträngning, samtidigt som 3 kilometer inte är en oansenlig sträcka för de yngsta barnen utan något de kan få känna sig stolta över att ha klarat.

På väg tillbaka mot Gustavliften igen.
Härlig utsikt på väg ner mot Lindvallen.

Här ligger Stensjön:

Du kanske också vill läsa:
1. 
6 aktiviteter med barn i Sälen på sommaren
2. 
Njupeskär – Vattenfall och vandring i Fulufjällets nationalpark
3. 
Vandra med barn – våra bästa tips!

Forsakar vattenfall och ravin – mysig utflykt i Skåne

I Degeberga på Österlen i Skåne ligger Forsakar, en djup ravin kantad av bokskog och med brusande vattenfall som gömmer sig längst in. Vi gjorde ett besök här under höstlovet tillsammans med barnen och fick en riktigt härlig naturupplevelse.

Jag som inte vistats särskilt mycket i Skåne i mina dagar har levt i tron om att det är ett platt landskap i stort sett helt täckt av åkermark. Visst finns det en hel del av den varan också, men när vi spenderade höstlovet på Österlen 2020 fick jag revidera den bilden ganska ordentligt. Under vår vecka hittade vi nämligen massor av fina skogar och naturreservat, alla med sin speciella prägel, och Forsakar blev definitivt en av favoriterna.

Vandringen mot Forsakars vattenfall – det finns två, övre och nedre fallet – går längs de övre kanterna på ravinen. Det finns även en stig som går nere på ravinens botten, men den avråds du som besökare från att beträda eftersom många av träden som växer längs sluttningarna är utsatta för röta och därför kan falla utan förvarning. Naturen här tillåts att utvecklas fritt, och döda träd rensas därmed inte bort utan allt får ha sin naturliga process vilket främjar den biologiska mångfalden.

Självklart var vi sugna på att ge den där lite farliga stigen ett försök ändå, men med barnen i släptåg kändes det bäst att ta det säkra före det osäkra, och vi höll oss därmed till den markerade leden ovanför ravinen.

Stigen går längs de branta sluttningarna, och Love och Valter tyckte såklart det var spännande att försöka gå så nära kanten som möjligt utan att ramla ner. Det är 40 meter högt på sina ställen, så det blev en spännande tur för alla inblandade. Framme vid det nedre vattenfallet finns en utsiktsplattform med trappor som gör det möjligt att få en bra bild av det forsande vattnet uppifrån.

Vi var här i slutet av oktober, och bokskogen visade sig då från sin allra vackraste sida med färgprakt i rött, gult och orange. Dessutom föll ett regn över ravinen medan vi vandrade där, vilket fick omgivningarna att kännas som en riktig trollskog. Forsakarravinen är mytomspunnen och sägs vara hemvist åt såväl Näcken som Skogsrå liksom åt pysslingar och troll, så det var bara att låta fantasin spinna loss under vandringen och tillsammans leta efter dem bland träd och i klippskrevor.

Att vandra i Forsakarravinen är ingen heldagstur, men det är en fin liten runda på någon kilometer, och med en fikapaus i skogen blir det en perfekt för- eller eftermiddagsaktivitet som varmt rekommenderas!

Snabbfakta, Forsakar vattenfall i Skåne

Vad: Naturreservat med ravin och vattenfall på Österlen i Skåne. Forsakars vattenfall är två till antalet och fallhöjden är 7,4 respektive 10,6 meter.

Hitta hit: Forsakar hittar du strax utanför Degeberga, som du når med ca 20-25 minuters bilresa från Åhus eller Kivik. Ta sikte på parkeringen vid Forsakarsgården. Det sägs vara fullt av bilar här under sommartid, så besöker du Forsakar under högsäsong – sikta på tidig morgon eller sen eftermiddag. Här finns dessutom ett friluftsbad som förmodligen också drar besökare till parkeringsplatsen.

Tillgänglighet/barnvänligt: Stigen runt ravinen är bra, det går förmodligen att ta sig runt med lite grövre/terrängvänlig barnvagn, men bärstol eller sele är som alltid säkraste kortet. Trappan ned till utsiktsplattformen är varken handikapp- eller barnvagnanpassad, men i övrigt är det en lättvandrad tur med viss kupering.

Mer info: Om Forsakar, vattenfallen och ravinen på Länsstyrelsens webbplats.

Här ligger Forsakar vattenfall och ravin

Du kanske också vill läsa:
1. Stenshuvud nationalpark – vandring och strandhäng i Skåne
2. Vandra med barn − våra bästa tips
3. Vegansk/vegetarisk picknick- och utflyktsmat

Fettjeåfallet – vandring till mäktigt vattenfall i Klövsjö

Fettjeåfallet är ett vattenfall som ligger väl undangömt inne i de djupa skogarna utanför Klövsjö i Jämtland. Med sin fallhöjd på 60 meter är Fettjeåfallet ett av Sveriges allra högsta vattenfall, och du tar dig hit på slingrande stigar genom skogen – en vandring på ungefär två kilometer enkel väg.

Vi lyckades pricka in en riktigt regnig och ruggig dag för vår tur till Fettjeåfallet sommaren 2020. När vi svängde in på parkeringen på morgonen var där mindre än en handfull bilar, och är det någon rekommendation jag ska ge när det gäller den här typen av aktiviteter är det som alltid att vara tidigt på plats. Att besöka Fettjeåfallet är populärt, och vattenfallet ingår också i Vemdalens ”Finn fem fall”, så en kvalificerad gissning är att det kan vara riktigt mycket folk här, inte minst under fina sommardagar.

För att hitta till ovan nämnda parkering siktar du mot Klövsjö skidområde, håller till höger vid Hotell Klövsjöfjäll och fortsätter ytterligare 5 kilometer på grusvägen innan du är framme vid Fettjeåfallets parkering. Därefter kan vandringen börja.

Vandringsleden mot vattenfallet

Första biten passerar över ett kalhygge och fortsätter sedan in i den fina skogen. Leden går parallellt med Fettjeån, som härstammar från vattenfallet, och efter några hundra meter dyker den upp precis invid stigen. Våra kids älskar att kasta sten, kottar och pinnar och se föremålen tävla i det forsande vattnet, så när ån dök upp sänktes vår vandringshastighet avsevärt. Vi parkerade oss därför på den bänk som finns efter ungefär 500 meter och lät denna lek ha sin gång innan vi fortsatte vandringen mot fallet.

Redan innan besöket hade vi läst om att leden utsatts för en hel del slitage under de senaste åren, och att man därför restaurerat den i samarbete med nepalesiska sherpas som varit delaktiga i arbetet med att förstärka leden med naturliga material. Flera sektioner av vandringen mot Fettjeåfallet består därför numera av stentrappor som är riktigt fina att både se och gå på – en upplevelse i sig!

Två gånger längs vägen korsar leden Fettjeån med hjälp av fina träbroar, och det har också bildats en rad små vattenfall längs vägen, så vandringen i sig är verkligen en behållning bara den. Framåt slutet blir vägen stenigare och lite mer besvärlig. Våra vänner som hade med sig bebis i bärstol fick kämpa lite, men trots hala stenar och ojämnt underlag var det inga större problem att ta sig hela vägen fram. I planen för Fettjeåfallet och vandringsleden framåt ingår att rusta upp och förstärka även den sista biten med stentrappor och grusläggning, så troligtvis blir det ännu lättare (men kanske inte lika utmanande och kul!) att ta sig fram till vattenfallet framöver.

Framme vid Fettjeåfallet

Väl framme vid Fettjeåfallet blev vi kvar en lång stund för att beundra de nedstörtande vattenmassorna. Missa inte att vandra förbi vindskyddet och fortsätta ytterligare en bit upp på klipporna för en ännu mäktigare upplevelse. Att klättra upp och komma riktigt nära vattenfallet var såklart mycket populärt hos barnen, och en stor fördel med att göra denna vandring en regnig dag, förutom att det förmodligen var mycket mindre folk än annars, var att barnen var dressade i kläder som var fullständigt optimala för vattenlek.

Vid vattenfallet finns som sagt ett vindskydd med en tillhörande liten grillplats, här rastade vi och åt vår matsäck medan barnen lekte vidare på stenarna vid det forsande vattnet. När vi var klara påbörjade vi vår vandring tillbaka till parkeringen, och mötte då en hel del andra besökare, så det kändes fint att vara på plats tidigt och få uppleva Fettjeåfallet utan alltför många människor runt omkring, särskilt i coronatider.

Sammanfattningsvis kan jag verkligen rekommendera ett besök vid Fettjeåfallet när du befinner dig i Vemdalen eller Klövsjö med omnejd. Fallet ingår som nämnts ovan i Destination Vemdalens utmaning ”Finn fem fall”, tillsammans med Sångbäcksfallet, Fallmoran, Mittåfallet och Rändåfallet, och eftersom våra barn alltid går igång på när saker paketeras ihop till någon form av uppdrag var det med extra kraft och energi de tog sig an denna vandring. Love och Valter var sex respektive fyra år vid vårt besök och det var inga som helst problem för dem att ta sig fram längs vandringen, de hoppade som bergsgetter fram över de steniga partierna. Vi gjorde alltså vår vandring i juli, men jag är övertygad om att fallet är fantastiskt att besöka de allra flesta tidpunkterna på året. Missa inte om du har vägarna förbi!

Snabbfakta, Fettjeåfallet i Klövsjö

Vad: Vattenfall i skogen utanför Klövsjö i Jämtland, med en fallhöjd på omkring 60-70 meter. Fettjeåfallet är därmed ett av Sveriges allra högsta vattenfall, slaget av bland annat Njupeskär i Fulufjällets nationalpark. Vandringen är omkring fyra kilometer tur och retur.

Hitta hit: Kör mot Klövsjö skidområde och håll till höger vid hotell Klövsjöfjäll. Efter fem kilometers körning hittar du parkeringen på vänster sida. Vi anlände en (regnig) julidag vid 9-tiden, och då fanns det gott om plats, men det är ingen enorm parkeringsplats så kom gärna tidigt på förmiddagen eller sen eftermiddag för att undvika risk för att det är fullt.

Tillgänglighet/barnvänligt: Våra barn på 4 och 6 klarade vandringen till Fettjeåfallet fint. Det är inte möjligt att ta med t ex barnvagn, så använd sele eller bärstol för mindre barn som kanske inte orkar gå hela sträckan själva.

Matmöjligheter: Vindskydd för att äta matsäck finns både vid parkeringen och framme vid vattenfallet.

Mer info: Om Fettjeåfallet på Destination Vemdalens webbplats.

Här ligger Fettjeåfallet:

Du kanske också vill läsa:
1. Njupeskär – vattenfall och vandring i Fulufjällets nationalpark
2. 6 aktiviteter med barn i Sälen på sommaren
3. Vandring på Lillnipen/Nipfjället och fenomenet Trollvägen

Byske havsbad – strandliv i Norrland

Byske havsbad är en stor anläggning med camping, stugor, ställplatser för husbil, mängder av faciliteter samt framför allt – en fantastisk strand, belägen några mil norr om Skelleftå längs den norrländska kusten. Vi stannade till här sommaren 2021 för några dagar med sol och bad när vi var på väg norrut mot Haparanda och finska gränsen.

Barn badar vid stranden på Byske havsbad.
Stranden vid Byske havsbad.

Att köra raka spåret från Vemdalen till svärföräldrarnas stuga i Finland skulle ta 13 timmar och kändes icke det minsta aktuellt med barn på 7 och 5 år. Vi letade därför efter ett bra ställe att stanna på några dagar längs vägen, gärna vid havet eftersom vi just spenderat tre veckor i fjällvärlden. Valet föll ganska snart på just Byske havsbad och camping norr om Skellefteå, som hade en ledig stuga under de dagar vi var intresserade av.

Redan vid ankomsten till den stora parkeringen syntes havet mellan tallarna, och barnen studsade ur bilen för att springa ner och känna på vattnet. Byske havsbad ligger längs en liten bukt, och den långa sandstranden sträcker sig längs hela denna. Det var en sjukt härlig känsla att få sparka av sig skorna efter den långa körningen från Vemdalen, och kliva ut i den varma finkorniga sanden – det var banne mig inte långt ifrån känslan av att komma till Medelhavet!

Vårt boende på Byske havsbad

Efter lite strul med incheckningen (man hade via sms utlovat incheckning redan kl. 12 när det i själva verket var 15 som gällde, personen som skötte sms:en var tydligen på semester …) fick vi efter ett par timmar tillgång till vår stuga som gick under namnet ”strandvilla B”. Dessa ligger precis som namnet utlovar vid stranden, belägna i en lite avskild del av anläggningen vilket passar bra för de (vi) som inte vill bo så väldigt tätt inpå stora mängder av andra människor. De andra strandvillorna ligger dock väldigt nära, så här gäller det att ha tur med grannarna …

Stugan var överlag klart godkänd, med bra och fräscht kök, två sovrum med hyfsade sängar och ett äldre och lite slitet badrum. Alla stugor har en egen altan med utemöbler och access ut mot gräsmatta eller gångväg utanför. Jag har inte så mycket att jämföra med angående pris för stugor på camping vid havet, så jag kan inte riktigt bedöma om det var dyrt för ändamålet eller ej, men konstaterade att vi betalade mindre för hela vår sommarvecka i Vemdalsskalet (inkl. slutstädning) än vad vi gav för två nätter i denna strandvilla. Omkring 2.600:-/natten gick kalaset på, utan städning. Men läget vid havet är ju definitivt värt en hel del.

Vår stuga var storleksmässigt optimal för oss fyra, det hade gått att bädda ut soffan i vardagsrummet också och få plats för fler, men då blir det trångt. Barnen hade ett sovrum med våningssäng och bred underslaf, i det andra rummet fanns två enkelsängar som ställts ihop till en dubbelsäng. Det finns en annan variant av strandvilla också, med övervåning, som rymmer fler personer.

Utöver strandvillorna finns det andra mindre och billigare stugor att hyra, de var dock inte lediga när vi bokade så sent som dagen innan ankomst. Dessutom finns det en enorm camping på området och även ställplatser för husbil, och där är priserna såklart helt andra.

Strandvillorna på Byske havsbad ligger precis som namnet antyder vid stranden.

Stranden på Byske

Den absolut största behållningen på Byske havsbad är ofrånkomligen den breda och finkorniga sandstranden. Love och Valter älskade att det bildats små sandöar ute i vattnet och utsåg genast en av dessa till fotbollsplan som de spelade match på när de inte spanade efter fiskar eller övade sig på att kasta macka. Trots att vi var där under ett högtryck mitt i hetaste högsäsong gick det alltid att hitta lite eget utrymme, i alla fall om en kan tänka sig att ligga på den del av stranden som är längst ifrån lekområdet. Eftersom vårt hus låg just där passade det oss förstås utmärkt.

Har en rastlösa barn är det bättre att sikta in sig på den andra delen av stranden, där finns nämligen såväl lekpark som studsmatta och hinderbana. Kul, men också mycket folk som valde att hänga här.

Stranden är minst sagt långgrund och kräver en ansenlig promenad några hundra meter ut i havet innan det går att doppa sig på ett någorlunda värdigt sätt. Till hjälp finns en lång flytbrygga placerad i mitten av stranden som också är mysig att vandra ut på. Det går att hyra såväl trampbåtar som SUP vid stranden, här behöver ingen gå rastlös i någon större utsträckning. Utsikten över Bottenviken och de små öarna utanför är dessutom fantastisk, det var riktigt härligt att hänga här.

Den långa flytbryggan på stranden som gör det lättare att ta ett dopp.
Valter uppskattade att leka i piratskeppet som ligger nere vid stranden.
Sandö i havet utanför Byske.
Fina sandöar i havet vid stranden i Byske.

Utomhuspool/utebad

På Byske havsbad finns också ett område med utomhuspool och vattenrutschkanor som vi provade en av dagarna. Poolen är ganska liten och det blev snabbt trångt i och närmast runt den, men vattenrutschkanorna och barnpoolen var väldigt uppskattade av våra kids. Inträde till detta område (köps med fördel på nätet i förväg) kostade 90 kr för vuxna och 50 för barn upp till 9 år. Du får en stämpel om du vill lämna området och kan gå in och ut som du vill under dagen vilket var smidigt. Första timmen kunde barnen åka ganska många varv i vattenrutschkanorna, senare blev det längre köer så då passade vi på att knalla hem till stugan och äta lunch för att återvända framåt stängning för några sista åk.

Andra aktiviteter på Byske havsbad

Förutom att bada finns det en hel del annat att göra på Byske, inte minst för barnen. Nere på stranden finns studsmatta, linbana, piratskepp och hinderbana, och en liten bit bort ligger en mindre lekplats för de små barnen. Förmodligen finns det också fler små lekplatser inne på själva campingområdet som verkar vara enormt.

Självklart finns också en minigolfbana, som på alla anständiga campingar, och den på Byske var riktigt rolig med annorlunda och kreativa banor som väckte både jubel och frustration hos familjemedlemmarna.

Ett annat uppskattat inslag på Byske havsbad var teknikbanan för cykel som byggts upp mellan träden. Här spenderade Love och Valter en hel del tid med sina mountainbikes. Det går också att hyra cyklar, trampbilar och allehanda andra mer eller mindre trafikfarliga fordon, faciliteter som campingens kids utnyttjade till fullo och brände runt med på gångvägarna.

Personligen blev jag mest intresserad av den vandringsled, Furögrundsleden, som går ut från området och fortsätter längs kusten, men den hanns tyvärr inte med.

Matmöjligheter och restauranger på Byske

Vi lagade lunch själva i vår stuga, men hann testa både cafét med det göteborgshumoristiska namnet Byscaya och restaurang Lanternan. Vegetariska alternativ var det extremt skralt med på restaurangen (en vegetarisk pizza gick dock att få), men cafét hade en sallad som var fräsch. Båda kvällarna köpte vi med oss maten ner till stranden, så mysigt och betydligt mer avslappnande än att äta i den stimmiga miljön på restaurangen. På området finns också en liten matbutik där det går att köpa en del matvaror och såklart mängder med snacks och godis.

Middag på stranden.

Sammanfattningsvis hade vi två fina dagar på Byske havsbad. Jag hade inte velat spendera en hel vecka här, men det passade perfekt att stanna ett par dagar som ett roligt inslag på en lång resa längs kusten. Det kändes lite som att bo på ett nöjesfält eller ett tivoli, med ett konstant närvarande sorl från lekplatser blandat med grannars ständigt pågående grillfester. Ändå var det fullt möjligt att snabbt hitta lugn genom att promenera längs stranden eller ut på den pir som leder en lång bit ut i havet. Det kan mycket väl tänkas bli ett stopp här fler gånger framöver när vi har vägarna förbi.

Snabbfakta, Byske havsbad & camping

Vad: Camping, stugor och sandstrand vid havet norr om Skelleftå i Västerbotten. Byske havsbad drivs och ägs av Skellefteå kommun.

För vem: Den som inte räds att vistas bland mycket folk (framför allt i högsäsong) men som har höga krav på läge och tillgång till faciliteter. För oss var Byske ett perfekt tvådagarsstopp på vår väg norrut, men många verkar stanna länge här.

Prisnivå: Vi betalade 2.600:- för en strandvilla som var lagom för fyra men hade kapacitet för sex personer.

Matmöjligheter: Restaurang med pizza och grillrätter, ont om vegetariska alternativ. Café vid stranden med fräsch sallad, smörgåsar m.m. Glasskiosk och liten matbutik finns också på området.

Aktiviteter: Strand, lekplatser, utebad med vattenrutschkanor, hyra av cyklar, trampbåtar, SUP, små trampbilar, barnklubb, minigolf, teknikbana för cykel, vandringsled, bastu på stranden som går att hyra, med mera.

Mer info: Byske havsbads webbplats

Här ligger Byske havsbad:

Du kanske också vill läsa:
1. Sävö – skärgårdsliv och mysig weekend nära Stockholm
2. Sommar på Idre fjäll
3. Sommar i Åre – tips på aktiviteter med barn

Cykla med barn i Stockholm – tips på fina utflykter

Det här inlägget är ett samarbete med Bikester.se.

Att ibland ta med sig cyklar är ett roligt sätt att få med barnen ut i naturen – inte minst när de är ganska små. Cyklarna gör att ni tillsammans kan tillryggalägga längre sträckor, även om de vuxna går till fots, men det är inte alltid lätt att komma på vart en ska åka för att cykla med barnen, i alla fall inte när en bor i en större stad. Därför har vi satt ihop en lista med tips på fina områden i Stockholm där det funkar fint att låta små barn cykla fritt.

När barnen var riktigt små upplevde vi att det var ganska enkelt att ta med dem på vandringar. Vi tog hjälp av bärstolar, sele, sjal eller ibland, när underlaget tillät, vagn. Nu är de istället så pass stora att de kan vandra längre sträckor, uppåt milen om de har en bra dag, MEN det fanns några år emellan när det var svårt att ta sig längre än max en kilometer från bilen. Och ofta är det ju gott så. Att komma ut i naturen behöver verkligen inte alls handla om att ta sig långt och vara ute länge, poängen är ju att komma just ut, tillsammans.

Men ibland kunde ändå vi vuxna känna att vi ville röra på oss mer, och kanske även få se något annat än naturen just bortanför parkeringsplatsen. Och då finns det ju faktiskt ett enkelt litet hack att ta till, och det stavas cyklar. Redan från när barnen började köra springcykel har vi nyttjat detta och fått till riktigt fina rundor, det gäller bara att ha lite koll på hur länge ens barn orkar så att en inte hamnar i en situation där en bärandes måste frakta hem både cykel och barn från längst bort på rundan. (I de fallen kan en stödpinne vara oerhört värdefull kan meddelas av erfarenhet.)

Det jag pratar om är alltså inte primärt vanliga cykelturer i närområdet hemma, även om sådana förstås också kan vara mysiga. Det blir heller inte en lista över några av de mer eller mindre avancerade mtb-spår som nu poppar upp överallt, och som vi längtar efter att ta oss an nu när barnen är större, utan här följer helt enkelt tre områden runt Stockholm med fina omgivningar där det fungerar bra att låta små barn cykla fritt, medan de vuxna går till fots.

Tips #1: Bögs gård och naturreservaten på Järvafältet

Vår absoluta favorit. Här hittar du närmast oändligt med grusvägar i lagom kuperad terräng (läs: utan för många jobbiga backar som kör slut på barnens energi för tidigt) och flera fina grill- och rastplatser. Vi brukar parkera bilen vid Bögs gård i Sollentuna och sen ta oss åt det håll som barnen känner för. Borta vid Väsby gård brukar det vara populärt att stanna och titta på fina highland cattle i hagarna, och här vid Sollentuna naturskola finns också ett Naturkafé som är öppet på helgerna. Området är helt bilfritt, men består ändå av ordentliga breda vägar som går fint att cykla på även för de vingliga yngre familjemedlemmarna. Ett exempel på fin runda är att ta sig förbi ovan nämnda gårdar och sen svänga av ner längs Säbysjön, för att därefter vika tillbaka på lite mindre (men fortfarande cykelvänliga) skogsvägar och komma tillbaka upp till Väsby gård igen. Otroligt fint!

Tips #2: Ulriksdals slott, med avstickare mot Tegelhagsskogens naturreservat

I området runt Ulriksdals slott har våra barn tillryggalagt en hel del kilometer. Här brukar vi först kolla in intressanta statyer och fontäner i slottsparken, innan vi tar oss vidare ner mot Edsvikens vatten och hänger på barnen när de rullar vidare norrut – ibland hela vägen till Tegelhagsskogens naturreservat i Sollentuna. På vissa delar av sträckan kan bli lite trångt, inte minst på soliga dagar, så då gäller det att ha lite extra koll på barnen så att de inte kör på någon eller krockar. Tegelhagsskogen är för övrigt värd en utflykt i sig, med flera mysiga grillplatser och strandpromenaden som fortsätter hela vägen upp till Sollentuna båtklubb.

Tips #3: Norra Djurgården och området runt Stora skuggan

Också här finns fina små vägar att ta sig runt på för nyblivna cyklister, och färden går genom landskap som bjuder på såväl 4h-gård med flertalet djur som små kullar, sjöar och andra intressanta vattendrag att pausa vid. Här ställer vi oftast bilen nedanför Lappkärrsberget och utgår därifrån. Dock ska nämnas att det på vissa ställen är tillåtet med biltrafik, så ett öga på vart barnen tar vägen är bra här.   

Några tips vid cykelutflykter med barn

  • Välj lugna, bilfria områden där du kan låta barnen få ta ut svängarna lite – att få cykla fritt och kanske testa lite hastighet i en backe utan att så mycket kan hända ger i alla fall våra barn energi.
  • En springcykel kan också vara riktigt bra för att ta sig lite längre sträckor än till fots, börja gärna tidigt och utöka längden på turerna efterhand när du vet ungefär vad barnet orkar.
  • En stödpinne eller ett hjälphantag (de som fästes i barnets cykel och kan användas för att hjälpa till med balansen) är guld värt på längre turer när orken i benen tar slut.
  • Ta på springvänliga skor och packa inte för tung ryggsäck – får barnen upp farten är det skönt att inte ha tyngsta vandringsskängorna på fötterna och en massa ved i packningen, även här talar vi av erfarenhet.
  • Hos Bikester.se hittar du ett stort utbud av både springcyklar och barncyklar.

Säfsens vildmarkleksplats – roliga utmaningar för både stora och små

Ett besök på vildmarkslekplatsen är ett måste när en besöker mysiga Säfsen under vår, sommar eller höst. Här får såväl stora som små sätta balans, styrka och teknik på prov för att navigera genom hinderbanan som är uppbyggd med rep mellan träden.

Skylt vid ingången till Vildmarkslekplatsen i Säfsen.
Vildmarkslekplatsen i Säfsen – ett givet stopp.

Kristi Himmelfärdshelgen 2021 spenderade vi i Säfsen, och när vi frågade barnen första dagen vilken aktivitet de ville börja med var svaret tveklöst vildmarkslekplatsen. Jag förstår dem, för bara själva namnet låter ju extremt lockande. Vi packade ryggsäckarna fulla med lunch och fika och begav oss ner mot sjön.

Vildmarkslekplatsen i Säfsen ligger på en halvö ute i Säfssjön. Promenaden hit från Säfsen resort är knappt två kilometer lång och går först på den separerade gång- och cykelbanan invid bilvägen åt Fredriksbergshållet, och sedan genom en tunnel under vägen innan du tar dig sista biten på spänger över myren.

Väl framme är det bara att ge sig i kast med hinderbanan som är ett slags avancerad inte-nudda-mark-bana och går under namnet rep- och stockstigen, och som består av en rad olika utmaningar där du ska balansera, klättra och svinga dig fram med hjälp av rep. Valter som just fyllt fem vid besöket tyckte banan var aningen svår, men Love som var sju klarade sig fint även om det absolut var utmanande på sina ställen, även för de vuxna. Båda barnen uppskattade dock att klättra längs banan, det är förstås bara att hoppa ner och gå vidare nästa sektion om en så vill.

Förutom denna hinderbana finns det också fler stationer i skogen i form av bland annat lianer och gungor. Det finns också en riktigt fin grillplats mitt på halvön, där det finns flera vindskydd med egen eldstad så att många sällskap kan grilla på samma gång utan att behöva vara på varandra. När vi var där fanns ingen ved, så ta med egen.

Jag rekommenderar också att ta ett varv längs vattnet runt hela den lilla halvön, som är täckt av fin tallskog med många roliga naturliga lekytor för kurragömma och annat. Vi åt vår lunch längst ut på udden med utsikt över Säfssjön och öarna intill, och efter lunch blev det mer lek på vildmarkslekplatsen innan vi begav oss hem till stugan igen. Ett besök här rekommenderas varmt!

Läs mer om vildmarkslekplatsen på Säfsens webbplats.

Här ligger vildmarkslekplatsen i Säfsen:

Stenshuvud nationalpark – vandring och strandhäng i Skåne

Stenshuvud nationalpark ligger vid havet på Österlen i Skåne. Den blev vår fjärde nationalpark i samlingen när vi åkte dit med våra två barn på höstlovet 2020, och med sin fantastiska strand, vackra skogar och mäktiga utsiktsplatser seglade den snabbt upp som en av våra nationalparks-favoriter så här långt.

Idén om att besöka alla Sveriges nationalparker tillsammans med barnen föddes sommaren 2019 när vi besökte Fulufjällets nationalpark i Dalarna. Sedan dess har vi också hunnit med Tyresta och Sonfjällets nationalparker, och i oktober förra året var det alltså dags för Stenshuvud. Vi hyrde ett hus i Kivik under höstlovet (rekommenderas varmt), och redan andra dagen styrde vi mot nationalparken som skulle visa sig bli en riktig höjdpunkt under veckan.

Stenshuvud ligger en kort bilresa från Kivik, ja, den angränsar till och med till Kiviks musteri där det också finns en entré till nationalparken. Vi valde dock att starta vid huvudentrén där Naturum och den största parkeringen finns. Innan vi påbörjade vår vandring plockade vi med oss karta och broschyr inne på Naturum och studerade dem en stund för att välja ut den optimala vandringen för just vår familj. Våra barn var 4 och 6 år vid besöket, och även om de är vana att vandra ganska långa sträckor gäller det alltid att hitta en tur med så många intressanta inslag som möjligt längs vägen för att vandringen ska förlöpa någorlunda gnisselfritt.

Leder och vandringar i Stenshuvud nationalpark

Att besöka Stenshuvud nationalpark utan att ta en tur upp på själva berget Stenshuvud med dess utsiktspunkter kändes ju inte aktuellt, samtidigt som vi ville ta oss en ordentlig runda och se mycket av nationalparken. Valet föll därför omgående på en kombination mellan Hälleviksslingan (4,2 km) och en bit av Stenshuvudslingan (2,2 km), som med det upplägget vi valde blev strax över 5 km totalt. Efter att ha tagit oss upp på berget och tagit en hel skörd bilder som ändå inte gjorde den fantastiska utsikten rättvisa fortsatte vi ner genom skogen och hela vägen upp till den norra entrén.

Vid norra entrén finns en utmarkerad tältplats, vilken också är enda stället i nationalparken där övernattning är tillåten. Vi nöjde oss med att laga lunch på Trangiaköket och kolla in alla utländska trädsorter och dess skyltar längs den lilla Arboretumslingan, och sökte sen med varierad tålmodighet efter den groddamm som enligt kartan skulle finnas vid denna entré, dock utan att lyckas lokalisera den. Vi gav upp efter en stund, och fortsatte på Hälleviksslingan söderut igen, en vandring genom hagar och bokskog med kor längs vägen. Otroligt fridfullt.

Uppe på ett av Stenshuvuds nationalparks tre huvuden.

Efter en stund nådde vi nästa höjdpunkt, den lilla vita fyren, som började varna Hanöbuktens fartyg för klipporna vid Stenshuvud redan 1916. Här blev det fika, lek på klipporna och kast med liten sten i havet ca 2000 gånger, som alltid när vi slår läger vid någon typ av vattendrag. Att inte vara stressad dessa gånger utan bara hitta en bekväm position, hälla upp mer kaffe och njuta av lugnet kan vara ett av våra bästa lifehacks som föräldrar. Stör aldrig ett barn som sysselsätter sig med något, är en av våra viktigaste deviser, hemma och på tur. 🙂

Den lilla vita fyren i Stenshuvud nationalpark

Efter en lång stund runt fyren och på klipporna runtomkring fortsatte vi turen söderut, och hamnade till sist på den superfina sandstranden som ligger i höjd med huvudentrén. Här kan jag tänka mig att det är väldigt tätt mellan filtarna under sommaren, men denna höstdag var det bara vi och något handfull andra sällskap i sikte. Vi dröjde oss kvar en lång stund här också och lekte i sanden, vissa även i vågorna, innan vi gick tillbaka mot huvudentrén för att kolla in utställningen på Naturum.

Naturum Stenshuvud är en fin liten utställning med flera intressanta montrar att kika på. Barnen lyssnade på sägner från förr, gjorde något slags quiz och fick sen belöning i kassan innan vi begav oss tillbaka till bilen igen och rundade av dagen. Vi kände oss riktigt nöjda med vårt besök i vår fjärde nationalpark som nog faktiskt seglar upp som en av favoriterna hittills. Vi vill gärna göra ytterligare ett besök framöver och täcka in den södra delen av parken som vi inte hann med denna gång. Kul när det finns mer kvar att utforska!

Tips & fakta om Stenshuvud nationalpark

Hitta hit: Stenshuvuds nationalpark ligger i Simrishamns kommun på Österlen, alldeles nära Kivik. Det tar ungefär 10 minuter att köra hit från Kivik, det dubbla från Simrishamn.

Entréer: Stenshuvud har tre huvudsakliga entréer. Vid huvudentrén hittar du stor parkering, Naturum, grillplatser och den stora guldiga nationalparksstjärnan, för den som vill fotografera sig vid den. Norra entrén ligger nära Kiviks musteri och är också ett bra alternativ som start för vandringen. Rörums entré längst söderut i parken har vi ingen koll på eftersom vi fick prioritera bort den delen av parken – det tar vi igen vid nästa besök!

För vem: Stenshuvud rekommenderas till alla, såväl med som utan barn. Vissa sträckor funkar fint med barnvagn, dock inte hela vägen upp på utsiktsplatserna så ta med sele för de minsta.

Höjdpunkter: Utsikten från berget, fyren på klipporna och den magiska sandstranden. Men också bokskogarna, barrskogen vid norra entrén och alla fina stigar.

Mer info: Om Stenshuvud på Sveriges nationalparkers webbplats.

Här ligger Stenshuvud nationalpark:

Du kanske också vill läsa:
1. Njupeskär – vattenfall och vandring i Fulufjällets nationalpark
2. Tyresta nationalpark – favoritutflykt i Stockholm med barn
3. Vandring på Lillnipen/Nipfjället och fenomenet Trollvägen

Sommar i Åre – tips på aktiviteter med barn

Vi älskar att resa till fjällen på sommaren, och en plats vi återvänder till ofta och gärna är Åre. Här berättar vi mer om vad vi gillar att göra i Åre sommartid, och ger våra bästa tips till dig som funderar på att åka till Åre med barnen i sommar.

Det går icke att komma ifrån att det är något speciellt med Åre, sommar såväl som vinter. Här finns liksom allt som behövs för en bra fjällsemester – spektakulära vyer, bra restauranger, mängder av aktiviteter och makalös natur. Åre lever i högsta grad även på sommaren, även om byn präglas av ett helt annat lugn i juli än under många av de hektiska vinterveckorna. Vi har spenderat flera veckor i Åre de senaste somrarna, och har här sammanställt våra bästa tips på aktiviteter, boende och annat som kan vara bra att känna till inför din sommar i Åre.

Boende i Åre under sommaren

Precis som jag beskrivit i artikeln om Sälen på sommaren, finns det ofta ett stort överskott på boende i fjällen sommartid. Åtminstone än så länge. Att fjällturismen växer även under sommar är ju numera ett känt faktum, men fortfarande har nog sommaren en bra bit kvar innan beläggningen når sportlovsveckornas nivåer – alltså finns det mer boende än det finns efterfrågan och det är gynnsamt för prisbilden.

Under våra vistelser i Åre de senaste somrarna har vi valt att bo i Björnen. Fördelarna med det är flera – bland annat är utsikten över Åreskutan och Åresjön rent majestätisk, åtminstone om du kommer upp en bit i området. I Björnen har du också nära till XC-leder för cykling och teknikbanan för barn som ligger i Valles värld, och vill du ta en drink efter dagens strapatser är det bara att kliva upp till hotell Copperhill och avsluta dagen där.

Nackdelen med att bo i Björnen är att du behöver bil för att ta dig i stort sett överallt – vill du ha smidig access till restaurangutbudet inne i Åre by är Björnen förstås inte att rekommendera. Men i vårt fall har det funkat bra att bo där. Det är otroligt lugnt i området sommartid, och barnen har kunnat röra sig fritt utanför husen vi hyrt – mycket uppskattat.

Så har vi bokat vårt boende i Åre

Airbnb, Blocket och Stugknuten har alla ett stort utbud av lägenheter och stugor sommartid. Vi har använt dem alla vid olika tillfällen utan problem. Även Skistar och en rad lokala företag hyr ut boenden även under sommaren, och det finns också en Facebookgrupp vid namn Boende i Åre där det går att slänga ut förfrågan om specifika veckor och önskemål.

Tips på aktiviteter i Åre under sommar

Det finns förstås en hel uppsjö av saker att göra i Åre sommartid, och vi har bara skrapat lite på ytan än så länge. Men här har jag i alla fall samlat ihop en lista över aktiviteter som vi och barnen uppskattat under våra vistelser.

Vandringar på Åreskutan

Ja, det här goes ju lite without saying. En dag på Åreskutan kan vara allt från att ta liften upp och titta på utsikten och sen åka ner igen, till att vandra upp, ner eller runt berget. Det finns ett helt gäng turer att ägna sig åt, och jag har skrivit ett eget blogginlägg om vandring med barn på Åreskutan. Får jag bara välja en enda vandring får det bli att ta VM8:an och Gondolen upp och sen gå t/r till toppen och fika. Oslagbart.

Vattenfall x 2

I området runt Åredalen finns flera fina vattenfall att besöka, där Ristafallet och Tännforsen kanske är de mest kända. Båda är riktigt mäktiga och besök rekommenderas varmt. Ristafallet ligger åt Undersåker till, Tännforsen hittar du på andra sidan om Åre, bortanför Duved. Barnen uppskattade båda besöken, men gillade Tännforsen bäst på grund av den smala bron som tar dig ut en bit ovanför fallet, otroligt mäktigt.

Barnen nedanför Tännforsen.

Utflykt till Fröå gruva

Bortanför Björnen ligger det fina området runt Fröå gruva. Gruvan är nedlagd sedan länge, men under Fröådagarna 2019 öppnades den upp så att vi kunde gå ner och kika. Här finns många spännande platser att undersöka – gamla stenhögar, gruvbyggnader, torp och ruiner. Barnen gillade skarpt att vara här, och det finns massor av fina platser som lämpar sig för picknick. Läs mer och planera ditt besök på Fröå gruvas webbplats.

Vandring i Björnlandet

En liten vandring som är mysig att göra om en bor med mindre barn i Björnen är att gå upp- eller nedför backen som på vintern heter Björnlandet. Likt Trollskogen i Sälen finns massor av träfigurer utplacerade (här förstås i form av björnar istället för troll), och stundtals har en också möjlighet att njuta av riktigt fin utsikt över Åreskutan. Ungefär halvvägs upp finns också en grillplats som funkar fint att använda även på sommaren. Det är ju kanske inte en vandring vi skulle välja om vi var i Åre utan barnen, men utsikten är som sagt härlig och turen tar dig hela vägen upp på Förberget (737 möh) och möjliggör målgång på terrassen på hotell Copperhill.

Häng på Copperhills veranda (och i deras lekrum)

Efter vandringen upp genom Björnlandet (eller helt enkelt när det passar) är det verkligen inte fel att göra ett besök på hotellet Copperhill Mountain Lodge. Beställ förfriskningar i baren och låt barnen spela fotboll samt testa slackline på terrassen medan de vuxna kan låta sig underhållas av den helt magiska utsikten över hela Åredalen och Skutan. Sommaren 2019 var vi även flitiga besökare i hotellets lekrum en trappa ner, där det finns mängder av utklädningskläder och roliga leksaker. Hotellhäng när det är som bäst helt enkelt!

Vandra trollstigen vid Fjällgården

På samma tema som Björnlandet, dvs barnvänliga vandringar, finns också en söt liten trollstig vid Fjällgården. Vi valde att ta Bergbanan upp till Fjällgården och gå leden nedför berget, men det går förstås bra att göra tvärtom också. Stigen är inte lika spektakulär som t ex Trollskogen i Sälen, utan trollen här består mestadels av ögon på trädstammar och små dörrar här och var bland mossan och på stenar, men våra barn uppskattade turen som vi gjorde när de var 3 och 5 år gamla. Det finns också skyltar att läsa längs vägen, och vandringen går genom fin skog ner mot byn.

Bada i Ullån

Första sommaren vi besökte Åre blev det aldrig något badväder att tala om, men redan då läste jag om det naturliga ”äventyrsbadet” i Ullån och blev riktigt sugen på att testa. Sommaren efter var det äntligen dags, och det var mycket riktigt en härlig upplevelse att bada i det forsande vattnet. Även Love och Valter uppskattade besöket även om Valter stundtals höll på att spolas ner till Indalsälven i de kraftiga forsarna. 😉

Nulltjärnarna och Vålådalen

Helt klart värt både ett inlägg i sig (kommer längre fram) och en lite längre utflykt. Området kring Vålådalen är otroligt fint och helt klart värt ett besök under din Årevistelse. Vid fint väder är Nulltjärnarna ypperligt för bad med sin fina sandstrand – här är det också populärt att tälta sommartid. På Vålådalens fjällstation serveras det våffelbuffé och det finns också ett fint Naturum i området. Hit har vi återvänt flera gånger, och det lär definitivt bli fler besök framöver.

Bada inomhus på Holiday Club

Ingen Årevistelse utan en omgång i äventyrsbadet på Holiday Club, i alla fall inte om våra barn får bestämma. På sommaren är det oftast lugnt och skönt här, och om solen ligger på går det till och med att jobba på solbrännan i utomhuspoolen. Inte fel!

Spana på skärmflygare nere vid Åresjön

Sista tipset är att en ljum och fin sommarkväll helt enkelt packa ihop en liten fikakorg och bege er till Draklanda nere vid Åresjön. Här landar skärmflygarna som kastar sig ut uppifrån skutan, och våra barn tycker det är väldigt spännande att se dem glida in. Här finns också grillplats och liten strand, så vi passade alla på att ta ett kvällsdopp i den spegelblanka sjön innan det blev fikadags. Hur mysigt som helst!

Du kanske också vill läsa:
1. Tips på 6 aktiviteter med barn i Sälen på sommaren
2. Sommar på Idre fjäll – massor med aktiviteter för barn
3. Nästa: Åre – fjällsemestern får otippad fortsättning

« Äldre inlägg

© 2024 Resa med kids

Tema av Anders NorenUpp ↑