Byske havsbad är en stor anläggning med camping, stugor, ställplatser för husbil, mängder av faciliteter samt framför allt – en fantastisk strand, belägen några mil norr om Skelleftå längs den norrländska kusten. Vi stannade till här sommaren 2021 för några dagar med sol och bad när vi var på väg norrut mot Haparanda och finska gränsen.
Att köra raka spåret från Vemdalen till svärföräldrarnas stuga i Finland skulle ta 13 timmar och kändes icke det minsta aktuellt med barn på 7 och 5 år. Vi letade därför efter ett bra ställe att stanna på några dagar längs vägen, gärna vid havet eftersom vi just spenderat tre veckor i fjällvärlden. Valet föll ganska snart på just Byske havsbad och camping norr om Skellefteå, som hade en ledig stuga under de dagar vi var intresserade av.
Redan vid ankomsten till den stora parkeringen syntes havet mellan tallarna, och barnen studsade ur bilen för att springa ner och känna på vattnet. Byske havsbad ligger längs en liten bukt, och den långa sandstranden sträcker sig längs hela denna. Det var en sjukt härlig känsla att få sparka av sig skorna efter den långa körningen från Vemdalen, och kliva ut i den varma finkorniga sanden – det var banne mig inte långt ifrån känslan av att komma till Medelhavet!
Vårt boende på Byske havsbad
Efter lite strul med incheckningen (man hade via sms utlovat incheckning redan kl. 12 när det i själva verket var 15 som gällde, personen som skötte sms:en var tydligen på semester …) fick vi efter ett par timmar tillgång till vår stuga som gick under namnet ”strandvilla B”. Dessa ligger precis som namnet utlovar vid stranden, belägna i en lite avskild del av anläggningen vilket passar bra för de (vi) som inte vill bo så väldigt tätt inpå stora mängder av andra människor. De andra strandvillorna ligger dock väldigt nära, så här gäller det att ha tur med grannarna …
Stugan var överlag klart godkänd, med bra och fräscht kök, två sovrum med hyfsade sängar och ett äldre och lite slitet badrum. Alla stugor har en egen altan med utemöbler och access ut mot gräsmatta eller gångväg utanför. Jag har inte så mycket att jämföra med angående pris för stugor på camping vid havet, så jag kan inte riktigt bedöma om det var dyrt för ändamålet eller ej, men konstaterade att vi betalade mindre för hela vår sommarvecka i Vemdalsskalet (inkl. slutstädning) än vad vi gav för två nätter i denna strandvilla. Omkring 2.600:-/natten gick kalaset på, utan städning. Men läget vid havet är ju definitivt värt en hel del.
Vår stuga var storleksmässigt optimal för oss fyra, det hade gått att bädda ut soffan i vardagsrummet också och få plats för fler, men då blir det trångt. Barnen hade ett sovrum med våningssäng och bred underslaf, i det andra rummet fanns två enkelsängar som ställts ihop till en dubbelsäng. Det finns en annan variant av strandvilla också, med övervåning, som rymmer fler personer.
Utöver strandvillorna finns det andra mindre och billigare stugor att hyra, de var dock inte lediga när vi bokade så sent som dagen innan ankomst. Dessutom finns det en enorm camping på området och även ställplatser för husbil, och där är priserna såklart helt andra.
Stranden på Byske
Den absolut största behållningen på Byske havsbad är ofrånkomligen den breda och finkorniga sandstranden. Love och Valter älskade att det bildats små sandöar ute i vattnet och utsåg genast en av dessa till fotbollsplan som de spelade match på när de inte spanade efter fiskar eller övade sig på att kasta macka. Trots att vi var där under ett högtryck mitt i hetaste högsäsong gick det alltid att hitta lite eget utrymme, i alla fall om en kan tänka sig att ligga på den del av stranden som är längst ifrån lekområdet. Eftersom vårt hus låg just där passade det oss förstås utmärkt.
Har en rastlösa barn är det bättre att sikta in sig på den andra delen av stranden, där finns nämligen såväl lekpark som studsmatta och hinderbana. Kul, men också mycket folk som valde att hänga här.
Stranden är minst sagt långgrund och kräver en ansenlig promenad några hundra meter ut i havet innan det går att doppa sig på ett någorlunda värdigt sätt. Till hjälp finns en lång flytbrygga placerad i mitten av stranden som också är mysig att vandra ut på. Det går att hyra såväl trampbåtar som SUP vid stranden, här behöver ingen gå rastlös i någon större utsträckning. Utsikten över Bottenviken och de små öarna utanför är dessutom fantastisk, det var riktigt härligt att hänga här.
Utomhuspool/utebad
På Byske havsbad finns också ett område med utomhuspool och vattenrutschkanor som vi provade en av dagarna. Poolen är ganska liten och det blev snabbt trångt i och närmast runt den, men vattenrutschkanorna och barnpoolen var väldigt uppskattade av våra kids. Inträde till detta område (köps med fördel på nätet i förväg) kostade 90 kr för vuxna och 50 för barn upp till 9 år. Du får en stämpel om du vill lämna området och kan gå in och ut som du vill under dagen vilket var smidigt. Första timmen kunde barnen åka ganska många varv i vattenrutschkanorna, senare blev det längre köer så då passade vi på att knalla hem till stugan och äta lunch för att återvända framåt stängning för några sista åk.
Andra aktiviteter på Byske havsbad
Förutom att bada finns det en hel del annat att göra på Byske, inte minst för barnen. Nere på stranden finns studsmatta, linbana, piratskepp och hinderbana, och en liten bit bort ligger en mindre lekplats för de små barnen. Förmodligen finns det också fler små lekplatser inne på själva campingområdet som verkar vara enormt.
Självklart finns också en minigolfbana, som på alla anständiga campingar, och den på Byske var riktigt rolig med annorlunda och kreativa banor som väckte både jubel och frustration hos familjemedlemmarna.
Ett annat uppskattat inslag på Byske havsbad var teknikbanan för cykel som byggts upp mellan träden. Här spenderade Love och Valter en hel del tid med sina mountainbikes. Det går också att hyra cyklar, trampbilar och allehanda andra mer eller mindre trafikfarliga fordon, faciliteter som campingens kids utnyttjade till fullo och brände runt med på gångvägarna.
Personligen blev jag mest intresserad av den vandringsled, Furögrundsleden, som går ut från området och fortsätter längs kusten, men den hanns tyvärr inte med.
Matmöjligheter och restauranger på Byske
Vi lagade lunch själva i vår stuga, men hann testa både cafét med det göteborgshumoristiska namnet Byscaya och restaurang Lanternan. Vegetariska alternativ var det extremt skralt med på restaurangen (en vegetarisk pizza gick dock att få), men cafét hade en sallad som var fräsch. Båda kvällarna köpte vi med oss maten ner till stranden, så mysigt och betydligt mer avslappnande än att äta i den stimmiga miljön på restaurangen. På området finns också en liten matbutik där det går att köpa en del matvaror och såklart mängder med snacks och godis.
Sammanfattningsvis hade vi två fina dagar på Byske havsbad. Jag hade inte velat spendera en hel vecka här, men det passade perfekt att stanna ett par dagar som ett roligt inslag på en lång resa längs kusten. Det kändes lite som att bo på ett nöjesfält eller ett tivoli, med ett konstant närvarande sorl från lekplatser blandat med grannars ständigt pågående grillfester. Ändå var det fullt möjligt att snabbt hitta lugn genom att promenera längs stranden eller ut på den pir som leder en lång bit ut i havet. Det kan mycket väl tänkas bli ett stopp här fler gånger framöver när vi har vägarna förbi.
Snabbfakta, Byske havsbad & camping
Vad: Camping, stugor och sandstrand vid havet norr om Skelleftå i Västerbotten. Byske havsbad drivs och ägs av Skellefteå kommun.
För vem: Den som inte räds att vistas bland mycket folk (framför allt i högsäsong) men som har höga krav på läge och tillgång till faciliteter. För oss var Byske ett perfekt tvådagarsstopp på vår väg norrut, men många verkar stanna länge här.
Prisnivå: Vi betalade 2.600:- för en strandvilla som var lagom för fyra men hade kapacitet för sex personer.
Matmöjligheter: Restaurang med pizza och grillrätter, ont om vegetariska alternativ. Café vid stranden med fräsch sallad, smörgåsar m.m. Glasskiosk och liten matbutik finns också på området.
Aktiviteter: Strand, lekplatser, utebad med vattenrutschkanor, hyra av cyklar, trampbåtar, SUP, små trampbilar, barnklubb, minigolf, teknikbana för cykel, vandringsled, bastu på stranden som går att hyra, med mera.
Mer info: Byske havsbads webbplats.
Här ligger Byske havsbad:
Du kanske också vill läsa:
1. Sävö – skärgårdsliv och mysig weekend nära Stockholm
2. Sommar på Idre fjäll
3. Sommar i Åre – tips på aktiviteter med barn
Lämna ett svar