Det här inlägget är ett samarbete med addnature.com.

Att ägna oss åt friluftsliv och göra utflykter med barnen är verkligen bland det roligaste vi vet, men det kan stundtals även vara ganska slitigt. Ofta handlar det om att en som förälder i förväg har ett slags vision om hur turen ska förlöpa, en vision som sällan stämmer överens med verkligheten. Här har vi samlat några tips för att lägga grunden till de där långa, härliga utedagarna som vi så gärna vill åt.

Tips #1: Anpassa turen efter ålder och intressen

När barnen var riktigt små fokuserade vi bara på att komma ut och vara en stund i skogen – kanske äta ett mellanmål, titta på myrstackar eller samla kottar. För små barn är det äventyr nog. Mindre barn uppskattar dessutom ofta tryggheten i att besöka platser där de varit förut och därmed få återknyta kontakten med stenbumlingar och kojor från förra utflykten, så har ni favoritställen – kör på med dem tills barnen tröttnar.

De gånger vi ändå ville förflytta oss lite längre än några hundra meter från bilen fick Valter ofta hänga med i sin bärstol (vi hade en Kid Comfort från Deuter som funkade bra för båda oss vuxna och uppskattades av Valter upp till någon gång runt 3 år) medan Love knatade på så gott han kunde och åkte axlar ibland.

När barnen klarade av att gå längre sträckor på egen hand förlade vi ofta våra turer till stigar där det finns någon typ av stationer längs vägen. Små berättelser längs Mullestigar och Hitta-vilse-stigar samt olika typer av hinderbanor och tipspromenader kan helt klart göra under för motivationen och orken i små ben. Vetskapen om att en ny station, skylt eller fråga väntar lite längre bort i skogen har fått våra barn att gå många extra kilometer genom åren.

Tyresta nationalpark och Lida friluftsgård är två givna favoriter i Stockholmsområdet, som båda bjuder på många roliga stigar av varierande längd. På Lida finns de hos våra barn omåttligt populära stigarna med tema Skogsmulle och hans vänner, och i Tyresta finns fina Tjäderstigen som är ett slags bana med stationer i skogen innehållande bokstäver till ett lösenord. Rekommenderas varmt!

Efter denna målmedvetna upptrappning genom åren funkar det nu att gå rätt långt med barnen även utan underhållning längs stigen (om humöret är rätt) och vi kan äntligen ge oss ut på lite mer avancerade turer. Ibland tar vi med hemgjorda kartor som visar vandringen vi ska göra, ibland åker det med en kikare och en fågelbok i packningen. Med det är dagen är räddad!  

Tips #2: Planera dagen runt måltiderna

Vi försöker i stort sett alltid starta våra utflykter ganska tidigt på förmiddagen. Inte bara för att det då finns garanterad plats på parkeringen vid utvalt naturreservat, utan för att lunchen då blir en naturlig höjdpunkt på dagen. Den delar upp vandringen i två naturliga delar, vilket gör att vi får mer tid ute än om vi till exempel börjat med att äta och sen skulle aktivera oss.

Att göra upp en eld att laga maten över är kanske allra mysigast, men ibland tycker jag det ger ett visst stresspåslag att inte veta om det kommer finnas lediga grillplatser längs stigen eller ej. När vi ska till välbesökta ställen (särskilt nu i coronatider där en inte vill trängas vid elden med okända människor) brukar vi därför oftast laga maten på trangiaköket, vilket barnen tycker är minst lika kul som att elda.

Vi har faktiskt fått ta över mina föräldrars kök från sent 70-tal, vilket fungerar ypperligt fortfarande – imponerad av kvaliteten! Modellen motsvarar Trangia 25-1 UL (förutom att vårt inte är gjort av lättviktsaluminium), och då våra kids inte är några storätare ännu räcker det gott och väl för oss att laga lunch på. Med fördel hålls matlagningen enkel så att barnen kan få hjälpa till. Frysta vegoköttbullar som steks och pasta som kokas till det är precis lagom nivå i början. För de enklaste luncherna ute – skippa helt matlagningen och ta helt enkelt med matlåda eller mattermos med gårdagens rester. Vi har satsat på riktigt bra lunchlådor från ECOlunchbox till barnen, med olika fack som gör att maten inte blandas om när lådan skumpar runt i ryggsäcken.

Den listige adderar även ett extra gott mellanmål framåt eftermiddagen, som en naturlig paus på vägen tillbaka, och vips har oftast hela dagen passerat utomhus.

Tips #3: Se till att barnen – och de vuxna – är rätt klädda

Det kan låta självklart, men att satsa på kläder som står sig bra mot väder och vind är verkligen a och o för att utflykten eller vandringen ska bli lyckad. Detta gäller inte bara barnen utan även de vuxna i sällskapet – äventyret blir så mycket roligare för alla inblandade om du, utan att behöva vara orolig för att bli smutsig eller blöt, kan dyka ner i hålor, klättra upp i träd eller krypa på marken tillsammans med barnen. En av mina bättre investeringar har till exempel varit ett par regnbyxor från Haglöfs, som står emot all tänkbar väta och dessutom håller vinden ute.

Jag minns att jag tyckte det här med utekläder för barn var sån djungel i början, men efter några felköp längs vägen har vi nu hittat ett upplägg som är beprövat och som vi tycker funkar riktigt bra. Viktigt att påpeka är att det allra oftast inte behöver inhandlas några speciella friluftskläder, utan våra kids har samma plagg oavsett om de vandrar i jämtländska fjällen, eller om det är en regnig dag på förskolan hemma.

Ett märke vi nästan alltid återkommer till när det gäller barnens ytterkläder är finska Reima. Vi har provat flera olika overaller, jackor och överdragsbyxor därifrån, och alltid varit nöjda med både kvalitet och passform. För att barnen ska hålla sig varma och torra gäller sen principen lager-på-lager, nästan oavsett årstid. Nu på vintern startar vi med underställ, fortsätter med fleeceplagg och avslutar med fodrad jacka som samtidigt är vatten- och vindtät. Halskrage, varm mössa och riktigt bra vantar kompletterar utstyrseln.

När vi var i Storhogna nu under jullovet och termometern ibland visade på 15 minusgrader investerade vi i varsitt par vantar från Hestra till båda barnen som de verkligen gillar. De är vattentäta, varma och dras liksom på utanpå jackan vilket gör det enklare för dem att få på dem själva när vi inte är i närheten. Med dessa olika plagg på plats är risken för alltför tidig hemfärd pga köld så minimerad som möjligt.

Tips #4 och viktigast av allt …

… är förstås det klassiska men ack så sanna: att ha roligt tillsammans. Inte nödvändigtvis att gå långt, klättra upp på högsta berget eller att åka till den mest avlägsna platsen – det kommer en dag för det också. Börja småskaligt, se vad barnen tycker är kul, öka successivt nivån på era utflykter tillsammans och inte minst, var närvarande som föräldrar under dagen. Bygg kojor, tälj barkbåtar (börja med potatisskalare om barnen är små), klättra i träd och hitta på historier längs vägen. Då kommer det att bli bra!

Inlägget är ett samarbete och innehåller betalda länkar. Alla ord, bilder och rekommendationer är dock våra egna.

Du kanske också vill läsa:
1. Vandra med barn – våra bästa tips
2. Paradisets naturreservat – höstvandring med utsikt
3. Ängsjö friluftsgård – fin dagsutflykt i norra Stockholm